07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Är höger höger eller i själva verket vänster?

Alliansregeringen har varit en succé. Fyra år vid makten gav mersmak och väljarna ville ytterligare fyra år.
Från början var det fyra ganska jämspelta partners. Allt eftersom den moderata framgångssagan utvecklat sig har man blivit allt mer dominerande. Det har också skapat problem. I dag står folkpartiet, centern och kristdemokraterna, länk för 16-17% av väljarstödet medan moderaterna står för 30-33%. Det skapar behov av att synas och kreera mindre kriser.

Med undantag för den första tidens ministerturbulens har Alliansregeringen haft vinden i ryggen. Opionsmässigt såg det besvärligt ut under Mona Sahlins tysta period. När hon väl började presentera sin politik vände snabbt opinionen henne och socialdemokraterna ryggen.

Nu är vi tillbaka till en ny socialdemokratisk tyst period. Opinionen rosar detta, länk.
Genast utbryter panik. En del av farhågorna är befogade och andra är rena hjärnspöken.

Utrymmet i politikens mitt blir med de utveckling vi nu ser extremt trångt. Ibland verkar det som om enbart socialdemokrater vill driva borgerlig politik och enbart moderater vill driva socialdemokratisk politik. Moderaterna ställer sig ibland till vänster om socialdemokraterna. Det skapar interna problem inom partiet. Strategin riskerar att underminera ytterligare en Alliansvalseger 2014.

Ett av korten som Fredrik Reinfeldt kommer att spela är en regeringsombildning, länk, länk. En chansning, som kan gå hem.

Sannolikt får man vänta sig ett betydligt tuffare och kompetent motstånd från socialdemokraterna i valet 2014. Detta kombinerat med en viss naturlig trötthet med den sittande regeringen blir en utmaning. Mobilisering kommer att bli nyckelordet för valet 2014. De partier som lyckas mobilisera blir vinnarna. Det innebär också att sociala medier kommer att öka i betydelse. Genom dem skapas mobilisering.

2014 års val kommer också att avgöras av var ekonomin befinner sig. En förnyad global kris ger regeringen fördel och stark ekonomi kommer göra väljarna mera benägna att pröva något nytt.

Förnyelse av politiken och budskapen krävs dessutom. Moderaternas vänstervinglande, länk är ett oroväckande tecken.
Å andra sidan fungerar det inte att agera som folkpartiet gör. Man blir allt mer det uttjatade partiet. Miljöpartiet vill lyfta in kärnkraften i valet 2014. Nu säger man mer eller mindre öppet att det block som säger mest nej till kärnkraft får deras gunst. Det är en utmaning både för socialdemokratin och för Alliansen speciellt moderaterna.

Väljarna vill ha en politisk karta som ät lätt att förstå. Det ska vara lätt att skilja höger från vänster. Miljöfrågorna är jokern.
Integritetsfrågorna är ungdomarnas frågor. Här finns inget parti som fångat upp dessa strömningar.

Med start i Almedalen till sommaren kommer vi att veta hur budskapen och politiken kommer att börja formas. Ännu så länge är alla prognoser om en valutgång på riksplanet bara vilda fantasier.

Den här gången är kompetensen större på båda håll. Ingen bör underskattas.
Väljarna tar ställning till den politik som presenteras. Här har Alliansen hittills lyckats bäst.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar