07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Korta kommentarer till Lars Erik Alversjös avgång

Hänt i Värmdö
Kommunstyrelsens ordförande Lars Erik ”Nallen” Alversjö avgår. Processen inom moderaterna för att utse ny kommunstyrelseordförande tar ett första steg nästa måndag. Den hetaste förhandstipset är att kommunfullmäktiges ordförande Monica Pettersson tar över efter Alversjö. Hon var kandidat för fyra år sedan, men manövrerades ut av en grupp bakom Alversjö. Hon är inte helt oomstridd och det kan finnas fler som känner sig kallade.

Efter fyra år har Lars Erik ”Nallen” Alversjö fått nog. Han lämnar kommunstyrelseordförandeposten när det återstår två år av valperioden. Officiellt talas det om arbetsrelaterade skäl.
Källor bloggen talat med berättar om att det ligger helt andra skäl bakom. Alversjö har förlorat prestige i tre dimensioner under längre tid. Dels har han förlorat respekt gentemot tjänstemännen i kommunen och speciellt kommundirektören, internt inom moderaterna har han stött på allt större motstånd. Även inom den styrande koalitionen har spänningarna ökat markant.

Alversjö vann en omröstning mot Monica Pettersson om posten. Röstetalet var ganska jämt.
Uppgiften för Alversjö var att implementera en ny ledarstil efter den mycket osmidiga och odemokratiska som den tidigare kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson representerade. Nilsson i sin tur fick avgå efter att alliansen var nära att spricka.
Jonas Nilsson meddelade sin avgång den 11 september 2008. Hans ledarstil upplevdes som närmast stötande i sin brist på delaktighet och processer. I denna process var det kommunalrådet Peter Bondesson som höll i yxan.

Alversjö tillträdde den 1 januari 2009. Den ledarstil som Alversjö representerat har stått för i många avseenden ett bristande ledarskap, säger en ledande koalitionspartner. Han hade inget annat val än att avgå, menar källan. I praktiken blir det nu en förhandling mellan koalitionspartnerna om moderaternas val. Man kommer säkert att ställa krav på ett tydligare ledarskap, menar en annan person med goda insikter i vad som nu sker. Om man inte hittar en acceptabel kandidat finns det risk att koalitionen spricker. Då belir det regeringskris i Värmdö, säger en annan ledande politiker.

För kommundirektören Stellan Folkesson kommer avgången olägligt. Han har försökt bygga en relation till Alversjö, som nu visar sig inte vara värd något.

Värmdöpolitiken går en lite skakig tid till mötes.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar