06132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Det sjöngs inte den blomstertid på kommunfullmäktige

Hänt i Värmdö
Det sjöngs inte den blomstertid nu kommer när Värmdös riksdag, kommunfullmäktige hade sitt sista sammanträde före sommaruppehållet. Däremot verkade åtminstone ett kommunalråd, Anders ”Ankan” Bergman mena att kommunen går en skördetid till mötes genom förvärvet av fastigheterna i Gustavsbergs hamn.

Förvärvet kan säkert gagna kommunen. Det är säkert rätt strategiskt, men skuldbördan i kommunen ökar i en allt raskare takt. Det borde bekymra både medborgare och politiker.
147,5 miljoner för ett antal attraktiva hamnfastigheter kan bli en bra affär. Till detta kommer olika typer av kostnader. Om man fullt ut vill dra nytta av förvärvet kan man tvingas lösa ut hyresgäster till kostnader på upp till 50 miljoner. Till detta kommer anpassningar av byggnaderna. Saneringen från miljögifter i hamnviken kan också bli en dyr historia. Totalinvesteringen kommer säkert att hamn på uppåt en kvarts miljard kronor bara för detta projekt. Då är inte miljösaneringen i hamnviken inberäknad.

Bloggen tror i motsats till Värmdös finansminister, Bergman inte på att fastigheterna direkt kommer att generera ett positivt överskott efter driftskostnader och finanskostnader. Värmdös medborgare är ännu mer i skuld, när sommaren bryter ut.

Vad som lyser med sin frånvaro är vilka fastigheter som står på kommunens säljlista. Det krävs för att relationen mellan skulder och eget kapital förbättras, den så kallade soliditeten. Den försämras för varje månad som går. Planerna på att sälja hela eller delar av bostadsbolaget, Värmdö bostäder verkar ha stannat av. Man är i den styrande koalitionen inte överens. Inte någon handlingsplan för förbättrad soliditet är presenterad.

Politikerna har i stället allt mer att styra över.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar