07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nytt om skandalen kring Värmdövallen

Hänt i Värmdö
Irritationen i kommunhuset över Värmdövallen AB och dess lednings bristande kompetens är tydlig. Kommunens revisorer granskar nu ärendet. Den granskningen tar framförallt sikte på tjänstemannahanteringen. Ledande tjänstemän menar att bolagets ledning kan ha gjort sig skyldiga till brott. Man har inte berättat hur illa läget var. Å andra sidan tänker man i nuläget inte polisanmäla någon.

På den politiska sidan finns två personer som har anledning att vara oroliga.

Den ena är kommunstyrelsens tidigare ordförande Lars-Erik Alversjö. Mycket talar för att han visste mycket, men höll tyst. Hans relation till Bengt Engelberg har spelat stor roll. Frågan är om Alversjö passerat några känsliga gränser. I vart fall har han en hel del att förklara.

Den andra som hamnat i blåsväder är kommunens finansminister Anders ”Ankan” Bergman. Han har haft kunskap, frågan är hur den använts och hur stor den varit?
Vad han definitiv inte gjort är att skydda kommunens intressen.
Hans måtto verkar ha varit fort och det gör inte så mycket om det blir fel.
Bergman kommer att sättas under hård press. Politiskt har han skött frågan om Värmdövallen så dåligt att det talas allt mer om att han måste avgå. Det som för tillfället räddar honom är att folkpartiet inte han någon att ersätta honom med. Den konfliktskygge Bergman kan också välja att avgå frivilligt, vilket det också spekuleras om

Hos de ledande tjänstemännen verkar det nu ha skapats en strategi.
Man inväntar och låter andra agera fram till strax före sista datum innan kontrollbalansräkningen måste visa på ett positiv kapital.

Strax före detta datum kan kommunen agera.
Ett alternativ är att köpa i stort sett alla Värmdö IFs byggnader, inklusive Värmdövallen ABs hall. En prislapp på 50 miljoner för allt lär det bli. Då blir inga skadelidande.

Ett annat alternativ är att hålla bolaget under armarna med hjälp av att förskottera medel som bolaget i alla fall skulle ha. Därefter hoppas man på en dom som gör att borgen kan falla ut. En ytterligare borgen på uppåt 10 miljoner kommer då att krävas av kommunen.

Slutligen kan någon sätta bolaget i konkurs. Då är kommunen i praktiken den enda möjliga köparen av byggnaden på ofri grund.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar