05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Skandalen om Värmdövallens borgen rullar vidare

Hänt i Värmdö
Debatten om  den utökade borgen till företaget Värmdövallen AB som ägs av föreningen Värmdö IF går vidare, länk.
Vid kommunstyrelsemötet i onsdags var det en kombination av ilska och genans som präglade koalitionens företrädare.

Klart är att man redan vid beviljandet av första borgen inte visste vad man gjorde. I efterhand inser de beslutande politikerna nu att kommunen borde tagit ut säkerheter för att inte stå med reell finansiell risk på 30 miljoner. Vad koalitionens politiker gjorde var att köra över kommunens egna tjänstemän, jursiter som ekonomer. De ville inte bevilja borgen på de underlag som fanns. Kommunen hade ingen kunskap om bolagets ekonomi. De visar upptagningar från kommunfullmäktiges möte som behandlade frågan.

Kommunen hade heller inte gjort någon överenskommelse om driften. Trots detta menade man att ärendet måste drivas igenom. Man kan undra varför?

De stora arvodena för ledningen i bolaget får många att höja på ögonbrynen. En halv miljon till styrelse och ledning i ett bolag som ägs av en ideell förening gör att man undrar.

Den som är svaret skyldig är den ende styrelseledamoten Bengt Engelberg.
Bloggen har försökt få svar på vart pengarna gått, men utan resultat. Engelberg tiger som muren.

Nu verkar strategin från de ledande politikerna vara att sopa under mattan och att skuldbelägga de som avslöjat denna skandal. På klassiskt maner vill man skjuta budbäraren.

När det gäller status för bolaget Värmdövallen AB har fortfarande ingen kunnat svara på hur man kunnat räkna så fel på kostnader och intäkter. Ingen har heller kunnat svara på vem som ska skjuta till det nya aktiekapital som krävs. Den utökade kommunala borgen löser inte alla problem för bolaget, vilket man felaktigt och okunnigt hävdar.

Under tiden pågår behandlingen av beslutet om den utökade borgen i domstolarna. Kommunen lämnade ett svar till förvaltningsdomstolen i onsdags.
Enligt vad bloggen förstår lämnade de som överklagat in ytterligare material i veckan.

Klart är att beslutet om utökad borgen var dåligt berett. Så dåligt att det borde utkrävas politiskt ansvar. Någon politiker borde ta ansvaret för skandalen och avgå. Den högste ansvarige är Anders ”Ankan” Bergman. Genom sitt agerande riskerar han 30 miljoner av skattebetalarnas pengar. Det kan bli en rejäl kreditförlust. Som gammal kreditchef under det glada 1980 talet i Swedbank är detta säkert småpengar. För Värmdös skattebetalare är det stora pengar. Det är närmare 800 kronor per innevånare. Det kan man ha roligare för. Speciellt eftersom allt har sitt ursprung i slarv och inget annat. En jurist som bloggen talat med kallar det vårdslöshet.

I stället försöker ledande koalitionsföreträdare komma med mer eller mindre dolda hot mot dem som överklagat. Det är inte ett lämpligt sätt att leda en kommun.

Det som är trist är att barnen får lida för att högt arvoderade politiker inte gör sitt jobb.
Gör om och gör rätt så kan barnen vara trygga och glada. Det kan gå väldigt fort.
Däremot ska man inte skylla på andra. Det förlänger bara osäkerheten för barnen.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar