06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Får Värmdö kommun sin Gösta Bohman?

Hänt i Värmdö
Ibland går det fort att rita om politiska kartor.
För inte många veckor sedan var det avtackning av kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö. Det var mer en manifestation för den lokala konditorinäringen än något annat.
Att döma av bristen på kladdiga fat och kaffekoppar med den där lilla restposten kaffe hade det inte varit så många där.
På det personliga planet kan man säga att det var trist för Värmdö kommuns egen ”Nalle” och buddhist.

Samtidigt visade det på något allvarligt. Det fanns inte så många bärande relationer i ”Nallens” ledarskap. Kanske hade det fungerat bättre om ”Buddhisten”i ”Nallen” hade fått mera plats.
Det är möjligt att eftermälet skulle blivit ett annat om herr Alversjö tillbringat huvuddelen av sin tid som kommunalråd under ett lotusträd. Förmodligen hade fler nått upplysning då.
För upplysning ville många ha. Vad ville egentligen ”Nallen”. Det saknades upplysning från om vad kommunstyrelsens ordförande. Den fick tjänstemännen själva fundera ut.

Tjänstemännen fick en ”Nalle” och ville inte ha en sådan. Helst hade de velat ha en Gösta Boman och därefter helst en Buddhist. Därför blev det tragiskt tomt både på avtackningen och under själva resan. Det fanns nämligen ingen som pekade mot målet.

I dag tackade Värmdö kommuns mest sociala politiker för sig.
Kaffekopparna lär inte räcka och tårtan lär ta slut när han avtackas.
För många kommer att vara där.
De första åren som kommunens ledare skapade ryktet om att han lyssnade.
Rätt eller fel. Det var så han uppfattades. Dessutom hände det en del.

Bryntesson var kommunalrådet som alltid tog chansen att träffas. Långa arbetsdagar blev det. Många dagar i veckan. Om det hade funnits ett skyddsombud hade de stängt Bryntessons arbetsplats.
För man får inte jobba 7 dagar i veckan.

För Bryntesson själv blev det nog allt svårare att vara i opposition.
Han är egentligen mer med än mot. Det slet säkert på psyket. Sannolikt kunde han inte i längden säga nej och nej i spegeln mycket länge till.
Då hade risken blivit uppenbar att det hade blivit nej till livet.
Därför sa han ja till Sigtuna. Där blir det med. Andra kommer att spela rollen av nej.

För den nya kommunstyrelseordföranden Monica Pettersson får bytet av motståndare konsekvenser. Hon kommer att möte en mera traditionell socialdemokrat.
Motsättningarna kommer att bli som de är i kommuner som mest.
Bra eller dåligt?
-Sannolikt blir det svårare för henne. Samtidigt har politiken i Värmdö blivit mer på temat lika barn leka inte bäst. Man har i mångt och mycket velat göra samma sak.
Det har allt för mycket blivit vems teckning av detta är vackrast. Värmdö kommun har saknat olika visioner. Det har inte funnits olika val. Det låter faktiskt lika vare sig man spelar i blå kostym eller röd. Däremot blir det skillnad om man spelar olika stycken.

SkärgårdsMonica kan vinna på kort tid. Den nya kommunstyrelseordföranden lär han några veckor på temat ”smek-…” Det talas om 100 dagar.
Man kan undra över om det räcker med att ha skärgårdskompetens som kommunstyrelseordförande i Värmdö kommun.
Det krävs sannolikt en Gösta Bohman. Kompetens, utstrålning och vision i kombination skulle göra underverk.
Värmdö kommun är nämligen i djup kris.
-Frågan är om SkärgårdsMonica har tillräckligt av det?
Karl XII var kompetent, men saknade den exeptionella kompetensen i situationen,  för att vinna Poltava.
Hans eftermäle är både hjälte och förlorare.
Det finns en risk att SkärgårdsMonica får samma eftermäle. En välmenande och mera lyssnande skärgårdsMonica (än ”Nallen”) kan få det svårt att korrigera skutans felaktiga kurs.

Värmdö kommun är i djup kris. Trots detta agerar politikerna som om det fortfarande är fest. Skeppet har gått på ett isberg…

Vad som snabbt kan ske är att det parti som inte finns plötsligt skapas. Med socialdemokrater i Värmdö utan Bryntessoneffekten och moderater utan tydlig moderat profil skapas ett utrymme. Det finns förutsättningar för ett parti med tydliga visioner att ta upp till var fjärde väljare.  Kvalitet, sparsamhet och lägre skatter kan vara ett tema för detta parti. Samtidigt undrar man om någon är beredd att kavla upp ärmarna och göra jobbet. Det är lättare och säga fel, fel, fel! 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar