06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Papperstidningen kris: dags för mera presstöd?

Ett ledarstick i Aftonbladet förvånar, länk. Problemet som målas upp i denna ledare av Karin Pettersson är tidningsmediernas kris. Lösningen däremot är mycket förvånande. Det krävs mera presstöd.
Att en tidning, på ledarplats i en börsnoterad koncern med norska och amerikanska ägare förespråkar detta är minst sagt underligt.

Papperstidningen försvinner långsamt bort. Det är mycket en generationsfråga. Äldre läser papper. Yngre läser på nätet. Personer som är födda i slutet av 1970 talet har svårt att förstå papperstidningens fördelar. Det är nätet som gäller. Samtidigt blir den långsamma döden för papperstidningen ett ekonomiskt problem för de etablerade tidningarna. Om intäkterna på nätet är en femtedel, en tiondel eller en tjugofemtedel vilket en del hävdar är en akademisk fråga. Det går inte längre att göra tidning i dag som för fem eller tio år sedan. Kostnaderna är för höga. I detta läge menar Karin Pettersson att det krävs statligt stöd, presstöd. I annat fall kommer den tredje statsmakten att försvinna, menar hon.

Tidningar i vilken form de än befinner sig har högst trovärdighet som oberoende. Presstödet är en väg att inte vara oberoende. Därför är det tidningarnas eget ansvar att finna affärsmodeller som fungerar. Papperstidningsbranschen kommer att vara en krisbransch under lång tid. Den som däremot kombinerar rätt innehåll och distributionsform med rätt bemanning kommer att vara en vinnare på mediemarknaden. Det kan aldrig staten göra. 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar