05192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Politiker som leker butik

Hänt i Värmdö
Skandalen kring Värmdövallen AB får förhoppningsvis sin lösning i år.
Kostnaden för skattebetalarna blir allt för stor.
-Varför?
Någon försöker leka butik.

Denna bloggs skribent minns hur kul det kunde vara att leka affär.
I 10 års åldern var detta en riktig höjdpunkt i livet. Någon gång i 14-15 års åldern blev motsättningen mellan verklighetens och lekens affär allt för besvärande. Det var kul, men också konstigt. Intresset avstod.
I stället kom frågan:
-Hur gör dem som kunde?
Affären blev inte en dröm att förverkliga. Det växte en beundran för dem som kunde driva butik. Långt senare förstod man storheten i H&M och Ikea. Familjen Nordin med sitt Fjällräven var långt mer komplext än det såg ut att vara vid första anblicken.

När det gäller politiker finns det något prepubertalt eller pubertalt över drömmen om en affär.
Att sätta på bolag blir ett mantra. Ibland är aktiebolag mycket ändamålsenligt.
I vissa fall fullständigt förödande.
Ändamålsenligt eller ej.
De som sköter politikernas och rättare sagt skattebetalarnas butiker måste vara kompetenta.

Värmdö kommun driver ett antal aktiebolag som ägare.
Bland dem kan nämnas; Gustavsbergsbadet AB, Värmdö Bostäder AB, Värmdö Hamnar AB och Gustavsbergs Porslinsmuseum AB.
Det sannolikt ganska ändamålsenliga Värmdö Fastighets AB har bytt verksamhet. Fastigheterna är sålda till Värmdö kommun, med ett undantag. I stället har detta bolag blivit Gustavsbergsbadet AB. Numera dåligt ändamålsenligt.

Grundförutsättningen för att en verksamhet ska sättas på bolag är att de har förutsättningar att gå med vinst utan bidrag från sin ägare. Det är nämligen själva idéen med just ett aktiebolag.
Sedan kan det finnas skäl att bedriva verksamhet i andra bolagsformer som till exempel: ekonomisk förening eller som stiftelse.

Gustavsbergsbadet AB och Gustavsbergs Porslinsmuseum AB är två verksamheter som inte borde bedrivas i aktiebolagsform. De har inte förutsättningar att drivas med vinst.
I stället blir idén om att sätta dessa verksamheter på bolag en sorts ”leka affär”. Det blir aldrig bra.

Gustavsbergs Porslinsmuseum AB är i konflikt med Nationalmuseum. Man driver en tvist med staten som kostar så mycket av omsättningen att varje privat företag hade undvikit processen.
Med en kommun som ensam ägare gör man det i alla.  Politiker leker affär.
Mervärdesskatterna har varit felredovisade. För ett privat företag hade detta inneburit ekonomisk ruin. Även för styrelseledamöterna hade detta inneburit en stor risk.
För ett offentligt ägt bolag så går det an. Man leker butik.
Nu visar det sig i årsredovisningen att man inte redovisar att bolaget upprättat kontrollbalansräkning. Det borde man gjort. Som vanligt beror det på en sak: Politiker som leker butik.

Styrelsen i Gustavssbergsbadet AB tyckte att man skulle ha utskänkningstillstånd.
Kommunen däremot har en mycket strikt alkoholpolicy. Nu ville bolagsstyrelsen i Gustavsbergsbadet AB ha det i alla fall. Att det bröt mot kommunens egen alkoholpolicy bekymrade inte bolagsstyrelsen. Bråk utbröt. Politiker som leker butik.

Kommunens mest värdefulla tillgång är Värmdöbostäder AB.
Redovisningen är under all kritik när det gäller transparens.
Det är inte möjligt att skilja på driftskostnader och underhåll i årsredovisningen. Därigenom kan ingen svara på om man gör ett bra eller dåligt jobb. Politiker som leder butik.

Hyresgästerna verkar inte speciellt nöjda. Medarbetarna har inget för troende för ledningen. Trots detta får inte VD sparken. Till detta kommer en  politiskt tillsatt styrelsordförande, tillika ett kommunalråd som saknar baskunskap för sitt uppdrag. Politiker som leker butik.

Det är kanske inte så underligt att skandalen kring Värmdövallen AB borde få rubriken: Politiker som leker butik.  

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar