05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Hans Lindblad blir ny riksgäldsdirektör

En av de viktigaste aktörerna i SAAB affären, statssekreterare Hans Lindblad lämnar regeringskansliet, länk. Han efterträder Bo Lundgren som i sin tur lämnar jobbet som riksgäldsdirektör.

Samtidigt har nu staten genom just riksgälden övertagit reservdels- och logistikbolaget SAAB Parts AB, länk. Det har skett genom en så kallad partrealisation.
Från riksgälden kommer ägandet i början av nästa år att överföras till enheten för statligt ägande i finansdepartementet, länk.

Hans Lindblad är mannen som enligt programmet uppdrag granskning, länk var med och arrangerade det möte som var tänkt att innebära att det Kinesiska bilföretaget Geely skulle köpa SAAB Automobil AB av svenska staten. Affären strandade på grund av att det lån som SAAB Automobil AB hade inte var misskött. Så det gick inte att genomföra någon affär. Skälen var rent formella. Ett annat skäl till att affären inte genomfördes lär vara att Li Shufu upptäcktes på trappan till finansdepartementet av en person närstående SAABs partner Youngman.

Lindblads kopplingar till SAABs rekonstruktör Guy Lofalk har varit föremål för olika spekulationer. En del har menat att dessa varit tveksamma.
Nu lämnar Lindblad politiken för gott och blir riksgäldsdirektör.

Att Lindblad skulle få denna post har varit känt under en längre tid. Nu har det blivit formellt klart genom ett regeringsbeslut i dag.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar