07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdöpolitiken just nu

Hänt i Värmdö
Det politiska livet i Värmdö går med stormsteg mot julvila eller snarare dvala.

Den här veckan samlas kommunstyrelsen för att besluta om man ska köpa Värmdövallen ABs byggnader och i så fall till vilket pris. Det ska ske den 21 december. På grund av klantig hantering har då inte kommunfullmäktiges delegationsbeslut till kommunstyrelsen vunnit laga kraft. Det är inte säkert att man har befogenhet att fatta något beslut alls. Politikerna tar en chansning.
Som alltid när man gör det kan det fungera, men det kan bli riktigt fel. Vi får se.

I fredags förra veckan avtackades oppositionsrådet Lars Bryntesson. Många kom och många hade något att säga, rent personligt. Naturligtvis fanns många redan frälsta socialdemokrater. Det som också var tydligt att det kom ett antal som klart deklarerade att man just röstat på Bryntesson och inte var socialdemokrater. Det är vad man talat om som Bryntesson-effekten i Värmdö. Den har resulterat i att moderaterna fått färre röster i kommunalvalet än i riksdagsvalet i Värmdö. En av förklaringarna till detta är säkert att Bryntesson som få andra varit och träffat väljare. Han har inte brytt sig om vad de röstat på utan lyssnat till dem. Det är inte säkert att det nya oppositionsrådet har lika lätt att fånga upp röster bland moderater.

Förmodligen är den viktiga frågan om moderaterna själva förmår vara trovärdiga moderater i Värmdö. Att Fredrik Reinfeldt tilltalar väljarna vet vi. Däremot vet vi att de inte tilltalades av Lars-Erik Alversjö. Nu gäller det för Monica Pettersson att ta tillbaka förlorad terräng. Här gäller det en kombination av att träffa fler medborgare och föra en politik som gör att moderata väljare känner igen sig. Slutligen gäller det att visa att man är engagerad och har en vision av hur man vill ha det. Här har moderaterna under Alversjö helt förlorat.

På minglet glunkades en hel del om folkomröstningar och nya partier.
Även om politiken går i dvala under någon vecka lär vi få se en spännanden vår.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar