07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Centern: En studie i hur man färdas utför

1967 började SIFO med sina väljarundersökningar.
Centern presterar i den den senaste väljarundersökningen sitt sämsta resultat: 3,2%, länk, länk, länk, länk.
28% av väljarna har försvunnit sedan förra mätningen.Det var bara en månad sedan.
Nedgången är statistiskt säkerställd.Partiet har sedan 1936 medverkat i nio regeringar. Tio om man anser att Reinfeldt regeringen sedan 2010 är en ny regering.I valet 1973 fick centern 25,1% av rösterna. Sedan dess har det gått utför.
Efter valet 1976 gick man med på att ladda Barsebäck. Det blev en svekdebatt.
1994 lämnade Olof Johansson den dåvarande borgerliga regeringen på grund av beslutet om att bygga Öresundsbron. Hur klokt det var kan man fråga sig.
Under 1998-2001 ledde Lennart Dahléus partiet.
Man gick från att vara ett borgerligt parti till att vara ett stödparti till socialdemokraterna.

Sedan Maud Olofssons tillträde 2001 som partiledare har man varit ett borgerligt parti.
Den bild man ville ge av väljarna vad gäller värderingar var liberala och värnade av den personliga integriteten.

När FRA debatten utvecklades under 2007 blev Annie Johansson (numera Lööf) integritetspolitisk talesman. Här prövades partiets trovärdighet.
2008 beslöt centerpartiet sig för att inte frondera i FRA frågan. En ny svekdebatt följde.

Miljöpartiet bildades 1981 som en reaktion på vad väljare uppfattade som centerns svek i miljöfrågorna. i valet 2010 fick man 7,43% av rösterna. I Europaparlamentsvalet 2009 fick piratpartiet 7,1% av rösterna. Även detta partis framgångar är ett resultat av centerpartiets oförmåga att skapa resultat.

Centern fick i valet 2010 6,56% av rösterna. Om partiet hade varit trovärdig i miljöfrågan och i nät/integritetsfrågorna hade man haft en potential på cirka 21% (7,34+7,1+6,56) och upp till 25%.

Det är inte väljarna som förändrat uppfattning. Det är centern som inte är trovärdig.
Här ligger grundproblemet. Det har i olika dimensioner varit partiets problem sedan 1976. Att Sverige behöver ett liberalt parti är en riktig analys. Frågan är bara om det partiet heter centern. Som tankesmedja på liberal grund kanske man passar bättre. Me 1,8 miljarder i tillgångar är man inte som andra partier. Man har paradoxalt nog förmågan att leva vidare utan väljare.

I Svartepetterspelet kring vem som är det det mest krisande partiet har nu centern övertagit ledartröjan från kristdemokraterna.

Man har ofta haft en riktig analys kring vad politiken kräver. Tyvärr har partiet inte lyckats leverera enligt analysen. Här ligger grundproblemet för centern.

Centern finns som liberal företeelse. Cybercentern, Stureplanscentern och Centern Ungdomsförbund, Centerns Studentförbund är några exempel på detta. Mot dessa står landsbygdens centerparti. Det lär inte bli väljarna som avgör politisk inriktning. Det görs upp internt. Mycket talar för en uppslitande maktkamp i partiet. Partiet kan mycket väl få en ny partiledare före valet 2014.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar