09152024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Jacob Palmstierna död

Jacob Palmstierna var både klassmedveten och klasslös. Han var gentlemannen och maktspelaren. Han var påläst och slarvig. På många sätt en motsättningarnas man. Inom honom rymdes mycket. Att Jacob Palmstierna var komplex är ingen överdrift. Att han var spännande som person är svårt att inte se.

Länge misstroddes han som bankman på grund av  just sin bakgrund. Samtidigt var han en av fyra de ledande fyra verkställande direktörerna i Skandinaviska Enskilda Banken.

Att denne man skulle bli bankman var klart ganska tidigt. Examen från Handelshögskolan var bara bekräftelsen. I SE banken var han med och ledde den under den svarta måndagen den 19 oktober 2987 och den finanskris som följde under större delen av 1980-talet. Under den svarta måndagen föll New York börsen med 22,61%. Lärdomarna av den punkterade investeringsbubblan fick Palmstierna viktiga lärdomar som han fick möjlighet att omsätta i 1990-talets Svenska och djupa finanskris

1989 fick Palmstierna lämna SEB. Skälet var att han följt den egna bankens upplägg när det gällde att hyra ut sin bostad i Stockholmstrakten. Hårt, kan man tycka. Många menar i eftertid att det var orättvist.

Redan från nyåret 1991 bytte han sida. Björn Wahlström hade lockat Palmstierna till att bli vd för Nordea. Hans tid på banken i var i allt väsentligt en framgångssaga. Dock finns det plumpar. En av dem var var hanteringen av Erik Penser. Först avrättades finansmannen offentligt 1991. Då förkunnade Palmstierna att ”epoken Penser var slut i Svenskt näringsliv”. 1992 fick man göra helt om. Då fick Penser tillbaka Yggdrasil för en krona. Under lång tid pågick sedan kostsamma tvister mellan Penser och banken. Mycket relaterat till oskickligt hanterande av Palmstierna.

Försäljningen av investmentbanksverksamheten Carnegie 1994 till  Engelska investmentbanken Singer & Friedlander var en dålig affär. Banken såldes alldeles för billigt. Känslor hos toppledningen i banken fick styra över logiken.

Jacob Palmstierna förenade rollen som seriös och framgångsrik yrkesmannen med att vara en glad gamäng. Han var Skåningen, med hjärtat på Godset Maltesholm som tillbringade många år i Stockholm. En Svenskt näringslivs ”come back kid” har gått ur tiden.

Andra artiklar om dödsfallet: Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD

 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar