07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ny opinionsundersökning och fortsatt strid inom centern

I centerpartiet fortsätter kampen om vem som är syndabocken för att det går dåligt för partiet. Nu har centerns kommunalråd i Uppsala Stefan Hanna kastat sig in i debatten. I en debattartikel i Dagens Nyheter, länk menar han att Annie Lööf behöver ytterligare en partiledare vid sidan om, länk. I ett illa genomtänk angrepp på Stureplanscentern menar han att ingen bryr som om vad den säger. I själva verket är problemet ett helt annat. Ett politisk parti kan inte både vara liberalt och härbärgera åsikter som ligger mycket nära socialistiska ideal. Man måste välja. Centern försöker sälja budskapet om socialistiska åsikter utan socialism eller borgerlighet utan borgerliga åsikter. Självklart genomskådar väljarna detta. Här ligger centerns trovärdighetsproblem. Man velar om var man hör hemma politiskt.

Centern är ett borgerligt parti, men bara nästan. I Novus Opinion/Tv4s senaste opinionsundersökning, länk hamnar partiet därför återigen under 4% spärren.

Moderaterna ligger på 27%. En bottennotering. Det är värt att notera att den tidigare självklare politiske ledaren Fredrik Reinfeldt nu offentligt avrättat inte bara ett utan två av sina statsråd, först Tobias Billström och sedan Gunilla Carlsson. Den typen av avrättningar ska ske öga mot öga med det ansvariga statsrådet och inte i offentlighet. I annat fall får han be statsråden att lämna sina uppdrag. Reinfeldt brister nu i sitt ledarhantverk. Vi får hoppas att sommaren, med en vederkvickande semester kan göra statsministern gott.

Att miljöpartiet förlorar i attraktion är en annan slutsats av opinionsundersökningen. Sverigedemokraterna ligger kvar som Sveriges tredje största parti.

Det är långt kvar till valet och den sittande regeringen behöver säkert den adrenalininjektion en valrörelse innebär för att komma till full rätt.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar