07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Paus i Värmdöpolitiken

Värmdöpolitiken går till paus. I bästa fall i vila. Den är utan lugn. Genom oskickligt hanterade och i viss mån övermod fick kommunstyrelsen inte ansvarsfrihet. Onödigt på många sätta. Nu får man den gravaste formen av misstroende som ett kommunfullmäktige kan ge de styrande.

Bakgrunden till att det inte blev någon ansvarsfrihet är framförallt hanteringen av den som kom att bli skandalen kring Värmdövallen AB. Kommunmedborgarnas pengar har riskerats på ett sätt som inte är acceptabelt. Än allvarligare är det att ledande politiker har ljugit om vad de visste.

Slutligen var inte de styrande beredda att låta revisorerna granska färdigt. I stället skulle ett beslut om ansvarsfrihet hastas igenom.

Några som har anledning att lägga alla korten på bordet är: kommunfullmäktigeledamoten Lars Erik Alversjö, tidigare kommunstyrelseordförande, Värmdös ”finansminister” Anders Bergman och kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson. Även vad kommunalrådet Peter Frej visste är viktigt att klargöra. Det krävs öppenhet av dessa politiker på ett helt annat sätt än de hittills levererat. Förtroendet för dem är kört i botten. Sannolikt måste minst en av dem avgå, eventuellt alla.

Det sätt man krishanterat på bär det tidigare skadalkommunalrådet Jonas Nilssons omisskännliga prägel. I vart fall är det så en av hans tidigare samarbetspartners kallar honom.  Strategin är Nilssons och ”finansminister2 Anders Bergmans. Idén är: tystnad, tystnad och slå tillbaka. Det fungerade inte när Nilssons var kommunstyrelsens ordförande. Det blev respass ut från politiken. På samma sätt är det denna gång. Genom en sådan strategi bli det haveri.

Uttalandena om att vissa grupper, styrelsen och i något enskilt fall medlemmarna har fortsatt förtroende för de ansvariga räcker inte.

I moderaterna har inte något samråd skett med medlemmarna sedan skandalen på allvar blåste upp. Någon måste ta ansvaret och lämna. I vart fall borde åtminstone kommunens finansminister avgå. Han kan rimligen inte talat sanning.

Kortsiktigt har Bergman i stället för att avgå sett till att kommunalråden från Värmdö på skattebetalarnas bekostnad åker till Almedalen. I Bergmans fall i sällskap med sin hustru. Några aktiviteter är de inte inbokade på. De ska i stället marknadsföra kommunen på marknivå.

Det är något ruttet uti Värmdö kommuns rike!

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar