07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fredrik Reinfeldt slarvar inte med hantverket

Inför valet 2006 slarvade den dåvarande statsministern Göran Persson bort en valseger. Andra säger att han brast i det politiska hantverket. Persson släppte initiativet när det gällde sysselsättningen. Det var en ödesdigert politiskt misstag. I vart fall om man är socialdemokrat.

Den nuvarande statsministern, Fredrik Reinfeldt brister inte i hantverket. Det visade han i Gustavsberg. Ett sommartal som följde upp Almedalstalet. Ett fokuserat tal, både personligt för Reinfeldt och innehållsmässigt.

Reinfeldt tar politisk strid om det femte jobbskatteavdraget., länk En plånboksfråga, länk och en sysselsättningsfråga. Människor kommer att tjäna mer och vara mer intresserade av att jobba. Det skapar sysselsättning. Stefan Löfvén kommer inte att avskaffa reformen. Däremot kommer han att jobba mot den. Strategin från oppositionsledaren övertygar inte. Detta bli frågan som gör att valet väger över åt ettdera alternativet.

Valet är inte avgjort även om en del företrädare på Sveavägen agerar på det sättet. En farlig inställning. Andelen osäkra väljare är mycket stor, över 16%. Till detta kommer att en del talar för att Sverigedemokraterna hamnar lägre i opinionsmätningarna än vid det verkliga valet. Det finns ganska många som närmast skäms för att uppge en partisympati som denna. I Bakom skärmen i vallokalen finns en anonymitet. Sverigedemokrater på 15% gör dem till vågmästare. Då väljer de regering. Inget block kan vara säkert. Faktiskt spelar det då ingen roll om centern kommer in i riskdagen eller ej.

I denna kontext framträdde Fredrik Reinfeldt i Gustavsberg. Nu vet alla att det blir ett femte jobbskatteavdrag och alla vet vem som drev igenom det. Försynt styrka är något som moderaterna utstrålar. Vad det andra regeringsalternativet innebär vet väljarna ännu inte. Den osäkerheten kommer regeringensföreträdare att peka på till leda. Ju osäkrare tider dess större chans att väljarna gör ett ”säkert” val.

Jonas Sjöstedt talade i söndags. Då var det kraftigt höjda skatter för gruvnäringen och nej till binster i välfärden som stod på agendan, länk, länk. Höjda gruskatter skulle kunna vara en fråga som en röd-grön regering genomför. Om den är sysselsätttningsskapande är väl mycket tveksamt. Siste sommartalare ut är Stefan Löfvén om lite mindre än en vecka.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar