07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SIFO – opinionsundersökning maj 2014

Socialdemokraterna för sin sämsta SiFO mätning på 4 år, länk

Här är sifferserien som borde oroa socialdemokraterna, maj 2010:  34,3%, maj 2011: 33,4%,  maj 2012: 36,7%,  32,8% och maj 2014: 30,9%. 1,2% minus är resultatet sedan förra mätningen i april. De rödgröna får om opinionsundersökningen står sig 48,5% och gör sverigedemokraterna till vågmästare, givet att feministiskt alternativ inte kommer in i riksdagen.

Moderaterna går liksom socialdemokraterna kräftgång. 23,2% gör ingen moderat partistrategi lycklig.

Denna månad är bubblorna de kvinnligt ledda partierna fi och centern.

Med en vecka kvar till Europaparlamentsvalet borde Stefan Löfven vara mest orolig. Gudrun Schyman är kvinnan som ritat om kartan för hans strateg Jan Larsson. Utanför riksdagen tar feministiskt alternativ de röster de rödgröna behöver för egen majoritet. I riksdag blir det nästan omöjligt att styra för Stefan Löfven.

Socialdemokraternas facelift påminner om bilfabrikanternas. Någon mindre förändring här och där, men inga stora saker. Det räcker inte för väljarna. Det kan vara så att partiet inte ens blir ett 30% parti i riksdagen.

Bildar socialdemokraterna regering sitter Löfven kvar. I annat fall är hans ställning hotad. ”Nya” socialdemokraterna tappar för mycket till vänster för att bli en vinnare.

Vi har sagt det tidigare men det för Sverige bästa alternativet och för att rädda ansiktet på Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven är att dessa båda herrar bildar regering. En Tysk lösning helt enkelt.

I Europavalet verkar däremot kristdemokraternas finska kändislösning fungera.

Måndag om en vecka lär siffrorna i Europavalet nagelfaras. Vad betyder de för september. Sannolikt är det svårare att dra några relevanta slutsatser än vad någon anade.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar