05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Reinfeldt om Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt är sannolikt ett av svensk politiks absoluta mysterier. Förödmjukad och kuvat 1995, länk var det få som trodde att han någonsin skulle komma tillbaka till några ledande politiska positioner. I stället blev Fredrik Reinfeldt en av Svensk politiks berättelser och revansch och så småningom succé.

Efter Bo Lundgrens fiasko i valet 2002 öppnades dörren igen.

Med facit i hand blev han närmast en legend, Reinfeldt gjorde det ingen annan gjort. Han enade borgerligheten, vann ett val och blev återvald. Lämnade ramljuset med lika många frågor som han en gång anträdde det med.

Valet 2006 var Fredrik Reinfeldts. Han besegrade Göran Persson. Lågmäld, på gränsen mellan tråkig och statsmannamässig vann han väljarnas gunst. Ingen kunde motstå någon som talade arbetets lov. En Fredrik Reinfeldt som coachades av Per Schlingmann var formidabel.

De första månaderna som statsminister var ingen framgång, länk. Däremot var åren efteråt det. Han ledde en regering som levererade. Finanskrisen 2008/2009 gjorde att finansministern Anders Borg gick från att vara misslyckad till att bli superstjärna. Inte nog med det. Reinfeldt missade inte chansen att skapa radarparet Reinfeldt Borg. Försiktighet och småländsk snålhet blev en både nationell och internationell succé.

Väljarna tvekade trots detta inför valet 2010. Ville man något nytt eller skulle man satsa på den trygga Alliansen? Genom en formidabel upphämtning blev Reinfeldt återvald. Mycket  tack vare att han var en i duon Reinfeldt – Borg. De klarade krisen och vann valet 2010.

2012 separerar Fredrik Reinfeldt  från sin fru, Filippa. Året efteråt är de skilda. Fredrik Reinfeldt klarar inte heller han att kombinera äktenskap och statsministerrollen. Precis som för sin företrädare Göran Persson blev påfrestningarna för stora. Spekulationerna om när det sprack och när man etablerade sin nästa relation är många för både Persson och Reinfeldt. De som vet håller tyst i båda fallen.

Reinfeldt höll dock fast vid relationen med Borg. Han hedrade den person som gjorde det tuffa jobbet. Duon Nuder och Persson splittrades. Persson däremot såg sig som kungen. Lojaliteten varade bara så länge det krävdes.

Fredrik Reinfeldt är paradoxernas man. Han är ensamvargen som blev en lysande lagledare. Alliansen hade inte varit framgångsrik utan hans ledarskap. Han insåg likt Machiavelli att de farligaste motståndarna ska man ha nära sig. Därför blev Carl Bild hans utrikesminister. Göran Persson gjorde tvärt om och gjorde sig av med sin mest kompetenta medarbetare, Erik Åsbrink.

Reinfeldt är långsint. Sverigedemokraterna tvingade honom att styra i minoritet. Därför hatar han dem. I kulisserna drev han därför fram decemberöverenskommelsen.

Som logisk och rationell ledare var Fredrik Reinfeldt överlägsen de flesta. Den långsinte och affekterade Reinfeldt fungerade däremot sämre. Som person är Fredrik Reinfeldt ensamvargen. I relationerna med några få är han lysande. I de större sammanhangen krävs distans för att han ska fungera.

Självbiografin är beskrivande, men inte personlig. Den är rationell, men inte emotionell. Han är lojal mot dem som han upplever inte ha svikit honom. De som gjort det är strukna ur de levandes bok.

Fredrik Reinfeldt är en av de mest framgångsrika politikerna i modern tid. Han är paradoxernas man. Karriären började i värnpliktsrörelsen. Där var han det bättre valet än en annan moderat.

Fredrik Reinfeldts psykologi är spännande. Inte många har försökt fånga den med nyfikenhet. Ett försök i form av boken ”Ensamvargen” av Anita Kratz fångar en del. Om författaren bara observerat skulle boken kunnat bli briljant. I stället har författaren sin en egen agenda. Det gör att porträttet  av mannen Fredrik Reinfeldt förlorar i skärpa.

I dag presenterade Fredrik Reinfeldt sin bok ”Halvvägs”, länk, länk, länk. Om händelserna fick vi veta en del. Om personen desto mindre. Här finns ett spännande ämne för den som vill skriva om en märklig, spännande och framgångsrik svensk politiker med som det skulle visa sig både skygglappar och  tydliga begränsningar.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar