07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Dådet i Trollhättan

En maskerad och beväpnad man har genomfört ett fruktansvärt dåd på en skola i Trollhättan. Två personer från skolan har avlidit. Mördaren har skjutits av polis och avled senare på sjukhus. Trist nog ställer sig nu Kronan skola i Trollhättan till den långa rad av skolor som utsatts för ofattbara illdåd.

Först går naturligtvis tankarna till dem vars anhöriga och vänner blivit mördade. Det som hänt kan inte göras ogjort. Man kan bara hoppas att de som drabbats av sorgen känner stöd, värme och kärlek i förtvivlan av sina nära, vänner och bekanta. Samhället ska självklart bidra med att skapa platser för gemenskap och för att sörja gemensamt som visat sig vara så viktiga i chocken.

Det är också samhället som har ansvaret för att svara på frågorna om motiv och vad som skedde. Polisen har en av sina viktigaste uppgifter här. Att korrekt, sakligt och snabbt svara på de många frågorna är i sig början på den tunga vägen tillbaka. Formen är den knastertorra brottsutredningens.

Media har inte uppgiften att driva någon sorts privatspaning. Att förmedla är däremot den självklara uppgiften. Det gäller att respektera utsatta, i märgen kränkta och sårbara människors integritet. Pressetiken sätts på prov. I situationer som dessa är det bättre att låta privatlivets helgd få ett större utrymme än annars. De flesta media har klarat detta denna gång och hittills. Tyvärr finns övertramp. Låt oss bli förskonade från fler sådana övertramp.

Sverige vaknar till en mörkare helg än vanligt i djupaste höst. Ljuset finns hos de människor som förmår försvara det öppna samhället och som låter spekulationerna vara. Tids nog är det dags att dra slutsatser och lära av det som hände.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar