05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Moderaternas stämma den 15-17 oktober

Efter en lång följd av år av framgång är moderaterna i kris. Framgångssagan började för moderaterna 2003 när Fredrik Reinfeldt blev partiordförande. Framgången stavades nya moderaterna och att utvidgade betydelsen av vad moderat politik är. Det nya arbetarpartiet föddes. Den positiva trenden bröts vid valet 2014. Sedan valet har partiets kris fördjupats. Anna Kindberg Batra, AKB behöver staka ut en tydlig och ny linje för att ta partiet ur krisen. Då gäller det att inte vänta till 2018. Väljarna vill se åtgärder nu.

När moderaterna samlas till stämma i Karlstad är inte ”jätten” Finn Bengtsson något hot för AKB. Kristdemokraterna har gjort jobbet och dödat DÖ. Finn, som faktiskt kommer från Lund och jätten Finns hemstad, kunde likt jätten i kryptan skaka en hel konstruktionen.

Nu är det andra frågor som gäller. En av de viktigaste är att våga ta konsekvenserna av sin politik och våga fälla regeringen. Här syns partiledningen ha förstått budskapet. Planen verkar vara att skapa en gemensam reservation i riksdagen kring budgeten som kan fälla regeringen. Det är närmast en nödvändighet. Moderaternas väljare vill se sitt parti som ett som driver opposition ända in i kaklet.

Den på längre sikt viktigaste frågan har att göra med varumärket moderaterna. Här gäller det att göra moderaterna tydligare, mindre brett och med en renässans för gamla moderata paradfrågor som: låga skatter, rättssäkerhet och försvar. Moderata kärnväljare måste kunna känna igen sig i partiet. Kärnväljarna är nyckeln till att hindra tappet i opinionen.

Som person måste AKB framstå som ledaren för Alliansen. I dag är Batra allt för mekanisk i sitt sätt att möta media och i debatter. Samtidigt har Annie Lööf högst förtroende bland Alliansens partiledare.  Ebba Busch Thor har en retorisk förmåga och utstrålar mer av passion än AKB. Dessutom måste Batra fånga in folkpartiet i Allianssamarbetet mera förpliktigande. Partiet är nu den svagaste länken i samarbetet.

Flyktingfrågan kräver svar. Här kommer partiet förr eller senare vara tvunget att sätta siffror på hur många som ska släppas in. Det kräver hennes väljare.

Moderaterna måste också göra sig fria från idén att man är ett 30% parti. Sannolikt kan man vid enskilda tillfällen nå så högt. Moderaterna kan ligga kring 23-25% uthålligt. Strategierna bör utformas från detta faktum. Med det politiska landskap vi har nu får samtliga partier inse att 25% är ett tak för väljararcceptansen långsiktigt.

Sist men inte minst måste AKB frigöra sig från Fredrik Reinfeldts arv. Hon måste skapa sin egen profil. En mycket tydligare Batra måste komma fram. Annars hindras inte väljarflykten.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar