05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Sifo: S starkt framåt

Socialdemokratin har opinionsmässigt gått bakåt sedan Göran Persson lämnade posten som partiledare 2007. Socialdemokraterna fick vid valet 2006 34,99% av rösterna, en nedgång med drygt 4% sedd den tidigare valet. Den gången en katastrof. I dag hade ett sådant resultat betraktats som succé.

Den opinionssiffra som publicerades av Svd/Sifo, länk i går säger att partiet har stöd av 23,2% av väljarna. Den lägsta siffran sedan 1908. Då fick partiet 14,8% av mandaten i andrakammarvalet.  Sifos opinionsundersökning visar således på en stark framgång jämfört med 1908. Jämfört med alla andra valresultat och Sifo-undersökningar en tillbakagång.

Stefan Löfven har inte varit den magiker som det talades om, vid hans tillträde. Hans överlägsna förhandlingsförmåga har inte någon sett av. På ett område överglänser han många. Löfven styr med tystnad, ”management by silence” kallas stilen. Denna ledarskapsteori lär inte gå till historien som ett framgångskoncept.

Stefan Löfven är förmodligen inte det största problemet för socialdemokratin. Det är bristen på förnyelse.  Gamla strukturer har inte ersatts med nya.Det gör bland annat att kriser i fackföreningsrörelsen slår även mot partet. Politiken visar heller inte på en ny färdriktning. Avsaknaden av visioner är också ett problem.

Valet av regeringspartner har också varit ett misslyckande. I vart fall så långt. Med Åsa Romsson som affischnamn för miljöpartiet har situationen blivit ännu sämre. Kanske hade en ren minoritetsregering varit ett klokare  alternativ. De egna ministrarna har med få undantag varit bleka eller fungerat dåligt.

Den på förhand så haussade Margot Wallström har blivit en mardröm för Löfven. En förundersökning mot en minister är alltid et misslyckande, även om den läggs ned. Att inte ta en ”time-out” nu är ett misstag av Wallström.

Nu vädrar självklart en svag opposition morgonluft. Med några procentenheter över 5, kan man tänkas utmana regeringen till nyval.

Blockpolitiken har förändrats. Det är inte längre två block utan tre. Inget av de tre blocken har förmått anpassa sig till denna nya situation.

Vi går en spännande politisk vår till mötes

Vad händer nu?

Relaterade artiklar