07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

”Soffan” tar över i Göteborg

Göran Johansson efterträddes på posten som kommunstyrelsens ordförande av Anneli Hultén i januari 2009. Hon lämnade uppdraget ett kort tag efter att ha uppfyllt kriterierna för maxpension från Göteborgs stad. Som efterträdare till Göran Johansson har hon distanserat sig från hans gärning och ledarskap. Själv har Hultén beskrivits som en mycket av en ensamvarg i Göteborgspolitiken.

Nu är det dags för nästa kommunstyrelsordförande i Göteborg, Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson.  Hon däremot identifierar sig med ”Göran” och ser honom som förebild.

Med ”Soffan” vänder Göteborg blad. Nu gäller det att förvalta arvet efter Göran Johansson, om man får förstå henne. Tanken om att distansera sig från Göran Johansson finns inte längre på agendan.

Skandalerna i Göteborg under Anneli Hulténs ordförandeskap skapade en stämning bland tjänstemän och chefer av att det var bättre att inte göra något än att göra fel. Det blev till och med bättre att ange och säga upp oskyldiga chefer. Här visade Hultén dåligt ledarskap och usel krishantering. Rekryteringar av nya toppchefer gjordes. En del av dessa kan man ifrågasätta. Med ny kommunstyrelseordförande kommer det att innebära att en del av toppcheferna i Göteborgs stad sitter löst eller kommer att flytta sig självmant.

Hermansson är en doer och har en unik förhandlingsvana som gör att förutsättningarna för att lyckas är bättre än för Hultén. I rikspolitiken är ”Soffan” vänster. I Göteborg kommer bara resultaten att räknas. Det gör att utrymmet för vänstersidan av Hermansson kommer att få litet utrymme.

De politiska motsättningarna i Göteborg är väl kända. Ett besvärligt parlamentariskt läge i Göteborgs kommun gör det inte lättare.

Göteborg går en spännande period till mötes.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar