Ingen stor segermarginal, men ändå en väljarnas tydliga dom.
Det blir ytterligare fyra år av Obama-styre.
Sannolikt med samma utrikesminister, med aptit på att bli den första kvinnliga presidenten.
Konturerna som avspeglar sig visar klart att USA är en polariserad nation.
I motats till Sverige är det inte trångt i mitten. Kraftfälten finns på kanterna.
Barack Obama byggde sin valseger på stödet från storstadsmänniskor, kvinnor och färgade. Mitt Romney bars fram av män, människor bosatta utanför de stora städerna och vita.
Denna demografi vittnar om en delad nation.
Vad Romney lyckats med är att på allvar utmana en sittande president.
Det ska normalt sätt inte vara möjligt. Att han sedan haft ett parti i ryggen som på många sätt varit en belastning gör bedriften inte mindre.
Nu återgår politiken till det vanliga. Obama har tre år av reellt styre framför sig och ett som ”lame duck”. I representanthus och senat är allt i princip oförändrat.
Vardera partiet har majoritet i en kammare.
För att klara detta krävs mycket mer av ”hands on” förhandlande och av lyssnande. Här måste Obama förändra sin ledarstil. Från att ha varit en ”show & talk” president måste han nu drivas av att skapa resultat.
USA måste inom mycket kort tid ta tag i sin skuldkris. Den har varit galopperande under Obamas presidenttid. Den är nu ofattbara 16.200 miljarder dollar. Varje amerikan var den första november skyldig 53.353 dollar. De två största långivarna är Kina (1.149 miljader dollar) och Japan (1.1117 miljarder dollar). Vid utgången av 2008 låg skulden på 10.000 miljarder dollar.
Vid utgången av 2013 väntas skulden uppgå till 20.500 miljarder dollar.
Under Obamas presidenttid har USA gått från att vara en nation med högsta kreditvärdighet AAA till att ha näst högsta kreditvärdighet. Sannolikt kommer denna att sänkas ytterligare ett steg under hans återstående presidentperiod, om inget drastiskt görs.
Det kräver att budgetunderskotten försvinner.
Den demokratiske presidenten Bill Clinton visade att det var möjligt att ta arbeta bort dem.
Den närmaste utmaningen är självklart ”fiscal cliff” problematiken. Det innebär att om inte politikerna kommer överens om hur man ska minska budetunderskottet kommer automatiska stypningar av utgifterna att ske. Effekten kommer att bli att BNP i USA under 2013 kan minska med 3%. Ett hot mot både välstånd och sysselsättning.
Andra medier: SvD, SvD, DN, DN, Expressen, Aftonbladet, GP, DI