10162024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Nästa riksdagsvals stora valfråga

Nästa val i Sverige som i och för sig ligger två år bort kommer att röra sig mycket kring skolan. Det är denna tidnings spådom. Den som politikerna sagt sig vilja förbättra år efter år och som inte lyckats med det. 

Fakta i målet är att 17 900 elever som gick ut grundskolans 2023 klass 9 inte var behöriga att börja gymnasiet. Det innebär att hela 14,7% av eleverna gick ut grundskolan obehöriga för nästa skolsteg. Det är inget annat än ett underkännande för själva skolsystemet och för politikernas sätt att bygga upp det. Man säger sig ha infört åtgärder som förbättrar skolan för eleverna. Resultaten har däremot uteblivit. Ett stort antal elever får fortfarande inte godkända betyg, trots åtgärderna. 

17 900 elever hade egentligen inte har behörighet att söka in till gymnasiet. Staten har därför infört möjlighet för oberörda elever att gå ett antal extra dagar för att höja sina betyg. I många fall ger extradagarna den möjligheten. I en del fall används systemet inte helt korrekt och elever som inte borde kommit in på gymnasiet gör det. I alla fall Systemet kostade skattebetalarna hela 146 miljoner 2023.

Med de här uppgifterna har sverigedemokraterna funnit ett nytt område där de kan skaffa väljare. Precis som man gjorde med invandringen. Att skolan är ett område som partiet satsar på stod klart när deras ledare Jimmy Åkesson talade i Almedalen i år. Den stora frågan är om de andra partierna kommer med kraftfulla lösningar nu eller om man låter sverigedemokraterna bli ledare i skolfrågan precis som i invandringsfrågan?

Vad händer nu?

Senaste artiklarna