06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Centerns EU provval klart

Provvalet till centerns EU-valslista är nu klart.

Så här blev resultatet:

1. Kent Johansson 7 318,
2. Fredrick Federley 2 822
3. Kristina Yngwe 2 509
4. Kerstin Lundgren 2 290
5. Martin Ådahl 1 930
6. Abir Al-Sahlani 1 630
7. Gunilla Hjelm 1 621
8. Carola Gunnarsson 1 583
9. Ewa-May Karlsson 1 570
10. Hans Lindqvist 1 498

CUFs ordförande Hanna Wagenius hamnade på 12 plats.

Provvalsresultatet visar tydligt att traditionalisterna inom  partiet är hotade och starkast. Liberalerna verkar vara i tydlig minoritet och i motvind. Samtidigt samlar närmast centerextremister långt ut på vänsterkanten som den gamle Värmdöpolitikern Hans Lindqvist fortfarande anhängare.

Resultatet borde oroa Annie Lööf och partiledningen. Den liberala förnyelsen av partiet verkar inte ha så starkt stöd internt i partiet. Bland liberaler finns risk för avhopp när man inser läget i partiet Fraktionsstriderna finns under ytan. Det lär bli svårt att samla styrkorna för att klara riksdagsspärren. .

Inför riksdagsvalet 2014 är detta en tydlig fingervisning. Den sittande EU- parlamentarikern lär återfinnas högst upp på listan för centern. Han vann överlägset. Mer överlägset än vad de flesta förväntat sig, länk.

Det  är värt att notera avståndet mellan Kerstin Lundgren som är riksdagsledamot för centern i Stockholms län och Fredrick Federly som är riksdagsledamot för Stockholms stad. Avståndet är 423 röster. Den gamle EU parlamentarikern från Värmdö Hans Lindqvist kvalade in på 10 plats.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar