06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fenomenet Federley

Fredrick Federley är ett politiskt fenomen i Sverige. Han är liberal och verkar ha en sällsynt attraktionskraft i liberala kretsar. Under hans ledarskap 2002-2007 blev Centerns Ungdomsförbund (CUF), en tydlig liberal röst. Man tog ställning på ett sådant sätt att många skulle betrakta ungdomsförbundet för frihetligt. Moderpartiet morrade ibland. CUF blev mer av ett storstadsfenomen. Stureplancentern som bildades efter valet 2006 har hämtat inspiration från bland annat Federley.

Många av formuleringarna i det kritiserade idéprogrammet för centern bar Federleys signum. För ett år sedan var Fredrick Federley närmast uträknad. I vart fall inom centern.  Nu är det inte medlemmarna som väljer. Det är väljarna. Medlemmar i politiska partier gör det möjligt att bli vald. Nomineringsprocesser och partiernas urvalsprocesser är sofistikerade sorteringsverk. Inte alla klarar att hantera dessa.

När Federley annonserade att det var dags att lämna riksdagen undrade en hel del vad som skulle bli nästa steg. Kandidaturen till Europaparlamentetn slutade med en tredjeplacering på listan. En mild tillrättavisning av partiet.

I personvalskampanjen till Europaparlamentet har Federley kampanjat målmedvetet och uppenbart attraherat. I hela Sverige har han fått personkryss i en omfattning som få trodde var möjligt. Efter fem år i Europaparlamentet kommer Federley att vara en tung kandidat till att bli centerns partiledare. Han väcker känslor, men uppenbarligen mer positiva än negativs

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar