06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Extraval ger en 25 5 situation bland väljarna

Extraval den 22 mars blev Stefan Löfvens sista försök att lösa sin hopplösa situation som statsminister. Samtidigt har Sverige en budget nu. Det är Alliansens budget. För Allianspartierna innebär detta en större fördel än vad som framgått tidigare. Man ligger betydligt närmare till att regera än vad Stefan Löfven & CO gör. Sannolikt var det denna insikt som gjorde att Löfven inte avgick utan satsade på nyval.

Mardrömsläget för Stefan Löfven är en 25:5 riksdag. Tre partier kring 25% och resten av partierna kring 5%. Detta är det mest sannolika scenariot till valresultat. Inte extrakt men ganska.  Det enda parti som verkar ha valvinden i ryggen just nu är sverigedemokraterna.

Fredrik Reinfeldt fick rätt i att Stefan Löfven var för dåligt förberedd för att regera. Det kommer självklart att bli ett av valrörelsens mantra. Två månader och sedan kastar man in handduken är ingen framgångssaga.

Politiktrötthet kommer att visa sig i ett lägre valdeltagande. Frågan är bara hur lågt det kommer att bli. 10-15% enheter mindre än vid ett normalt riksdagsval är en försiktig uppskattning av det minskade valdeltagandet. Det kan bli ännu sämre. Mobiliseringsviljan kommer att vara förhållandevis låg hos de flesta partier, möjligen med undantag för sverigedemokraterna. Missnöjesväljandet kommer att bli ännu större än det stora missnöjet vid höstens val.

Moderaterna håller stämma redan i januari. Det kommer att behövas för att inte förlora fokus. Samtidigt är det en politisk begravning av epoken Reinfeldt. Utan den riten lär det bli svårt att gå vidare. En omorientering är att vänta. Försvaret kommer att gå tillbaka till att bli ett allmänintresse från att under åtta år varit särintresse. Det nya partiledarparet Anna Kindberg Batra och komikern David Batra kan bli ett lyckokast. David Batra  kan ge Anna en air av dynamik och glam än någonsin Filippa Reinfeldt kunde ge Fredrik. Vi ska heller inte underskatta humorns kraft. Här finns en av politikens dark horses. En faktor som inte går att kvantifiera ännu.

Sverigedemokraterna har fått enormt medialt genomslag. En valkampanj som kommer att kretsa kring invandringen kan göra att partiet också får visst gehör för sina idéer även i riksdagen. Ett tak för flyktinginvandringen kommer sannolikt att sättas. Skälet kommer att formuleras i integrationstermer. Om detta verkligen sker blir sannolikt detta också början på en tillbakagång för sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas två toppersoner har reagerat olika på den stressade situationen. Stefan Löfven har fått mer kraft och Magdalena Andersson verkar ta läget hårdare. Hon står mindre stadig i stormen. Det kan visa sig bli en nackdel. Anders Borg som finansminister var tvärt om. Ju mer det blåste dess bättre fungerade han. Sämst var han i goda tider. Socialdemokraterna riskerar tillsammans med moderaterna att bli 25% partier. För Stefan Lövfens del som partiledare kan det bli ödesdigert.

För miljöpartiet är extravalet en katastrof. Medialt uselt hantverk har skapat en dålig mediebild. Trovärdighetsfrågor kring vice statsministern Åsa Romson solkar ytterligare ned bilden av partiet. I riksdagen är det många som vill ha bort partiet från makten.

Jan Björklund kan mycket väl snabbt bytas ut som partiledare. Det mesta talar dock för att han sitter kvar längre än om det inte hade blivit extraval.

Med ungefär samma valresultat som september blir det regeringsskifte tillbaka till en Alliansregering. Den viktigaste byggstenen, budgeten är nämligen redan lagd. Det ger Alliansen många viktiga månader att hitta en strategi för att lotsa nästa budget i land.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar