05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Primärvalsresultatet klart i South Carolina

Som väntat vann Donald Trump primärvalet i South Carolina. Han tar med sig 44 delegater till omröstningen om vem som ska bli republikanernas presidentkandidat. Valresultatet blev 49,8% för Trump och 38,5 Nikki Haley. Röstsiffrorna blev 451.905 för Trump mot 298.681 för Haley. Ron DeSantis fick 2.951 röster.

Nästa stora drabbning blir super tuesday den 5 mars då femton delstater har primärval. Då lär det avgöras definitivt att Donald Trump har tagit hem spelet om vem som är republikanernas presidentkandidat. De enda hindren som återstår för Trump då är juridiska.

Ett av dem är om han förbjuds delta i valet i ett antal delstater. Den frågan avgörs snart av USAs högsta domstol. Sedan kan resutaten i några rättprocesser göra det omöjligt för honom att ställa upp i valet.

Sannolikt är just resultaten av rättsprocesserna som gör att Nikki Haley inte gett upp ännu. De kan göra henne till ensam möjlig kandidat, men sannolikheten är liten. Samtidigt etablerar hon nu sig inför valet efter detta. Hon har en betydande chans att då bli USAs första kvinnliga president.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna