06192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Brittiska valet: jaha?

Folket har sagt sitt i Storbritannien. Just nu har har de konservativa säkrat 292 platser i underhuset, labour 251 och liberaldemokraterna 52. Övriga partier har hittills fått 27 platser. Det återstår 28 mandat att förmedla. Största parti blir de konservativa, men de får inte majoritet,

Liberaldemokraternas Nick Clegg spelade ut det första kortet i dag. Han anser att tories ska få första chansen att bilda regering. Motivet är officiellt att de är största parti.
Uppgiften är inte lätt. David Cameron är ledare för ett konservativt parti som är EU-skeptiskt och som inte vill reformera valsystemet. Nick Cleggs liberaler står för motsatsen. Det är således enklare för honom att nå en uppgörelse med Gordon Brown än med tories. Att spela ut detta enkla kort nu vore dock politiskt självmord. Clegg satsar i stället på att kunna pressa Cameron hårt.
Att finansmarknaderna önskat ett tydligt besked är inte att ta miste på. Nu skapas en regering som inte kommer att bli långlivad, länk. Några krafttag för att komma tillrätta med den finansiella krisen kommer inte heller att tas.
Andra medier: Expressen, Aftonbladet

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar