05212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Sanning och konsekvens

Hänt i Värmdö

Då har valkampanjens mera tråkiga delar dragit igång. Leken heter: vem är mest skyldig till vad? Samtidigt blir det lite av förväxlingskomedi. Bloggen försöker reda ut begreppen


Stefan Holes, numera socialdemokrat och bankdirektör framhåller att kommunen har missat ett antal goda markaffärer. I en artikel i Nacka Värmdö Posten görs Lars-Erik Alversjö till syndabock för detta, länk.


Fel säger bloggen. Den skyldige heter Jonas Nilsson. En annan markaffär som inte tas upp är frälsningsarméns försäljning av sin stora anläggning, Drakudden. Där var det Monica Pettersson som missade.

Holes har i sak rätt. Värmdö kommun måste driva en aktiv markpolitik, men rätt ansvariga måste pekas ut.

I en presentation av moderaterna i Nacka VärmdöPosten säger kommunstyrelseordföranden Lars-Erik Alversjö så här om ekonomin, länk: Om Värmdö hade varit ett privat företag, hade det inte fått finnas kvar. Före 2007 hade kommunen inte haft något positivt resultat sedan mitten av 1990-talet. Därför har vi försökt få ett överskott på två procent varje år, för att få en buffert och kunna betala våra lån. Trots lågkonjunkturen har vi lyckats under den här mandatperioden. För 2009 visade kommunen ett överskott på 96 miljoner.”

Detta har fått det tidigare kommunalrådet Christer Hedberg och Jösta Claesson att surna till, länk. De skriver så här i en debattartikel: ””Före 2007 hade kommunen inte haft något positivt (ekonomiskt) resultat sedan mitten av 1990-talet”. Detta är en rent vilseledande osanning, menar två socialdemokrater.

Från mitten av 90-talet fram till 2000 är det sant, för då styrde Moderaterna kommunen. Men åren därefter, 2001-2006, då Värmdö hade en regnbågskoalition med, S, MP, C och KD vände kommunens ekonomi till det bättre.

Av dessa sex år innebar fyra ekonomiska överskott och ett år gick med minus. Det sista året ändrade den nya (m)ajoriteten ett preliminärt positivt årsbokslut till ett litet minus genom bokföringsmässiga justeringar av pensionerna till våra brandmän.”

Detta har i sin tur fått ordföranden i Ungdom-, Kultur-, och Fritidsnämnden Camilla Lien att bli ännu surare. Hon skriver så här på sin blogg: ”Det är synnerligen osannolikt att Värmdös moderata kommunalrådet skulle ljuga offentligt, speciellt i valtider. Och det är synnerligen otrevligt att socialdemokraterna väljer att påstå det, i en artikel i senaste NVP.”

Bloggen konstaterar att vad som är sant eller falskt är inte en fråga om sannolikhet. I fallet med den kommunala ekonomin går det bra att läsa boksluten för kommunen. Av dessa framgår att herrar Claesson och Hedberg har sanningen på sin sida. Det är trist att det inte lämnats korrekta uppgifter av Alversjö. Det beklagar bloggen.

Att som fru Lien hämta inspiration från Tage Danielsson vad gäller sannolikhet är ett friskt grepp om än inte riktigt fungerande. Det hade varit bättre om hon hade refererat hela Danielssons monolog om Harrisburg och sannolikhet. Det hade blivit roligare. Nu blir det bara rörigt.

Bloggen anser dessutom att Alliansen ska vara de mest pålästa och sakliga. Därför är det extra illa när just Alliansens politiker kommer med felaktiga sakuppgifter..

Andra medier: Nacka Värmdö Posten, Nacka Värmdö Posten

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar