06192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Hälsostärkande matkultur är mycket back to basics

Vad ska man äta för mat? 

Mycket fett eller lite? Debattens vågor har gått höga.
 

Expressen har i dag en underhållande artikel om detta och ämnet bantning, länk
I en faktaruta står följande intressanta kuriosa: ”Ordet ”banta” har inte alltid betytt att räkna kalorier – tvärtom. Uttrycket kommer från William Banting, en överviktig begravningsentreprenör i England i mitten av 1800-talet. Han gjorde allt för att gå ner i vikt, men blev bara tjockare. Till sist träffade han en läkare som hade studerat i Frankrike och som rekommenderade en ny metod. 


William Banting började undvika socker, bröd, potatis och öl och åt sig mätt på kött och grönsaker. Utöver det drack han en del vin och kunde ta sig en sängfösare på kvällen. På ett år gick han ner 21 kilo i vikt. För att hjälpa andra skrev han sedan ”Letter on corpulence”, ett häfte som blev väldigt populärt. Den ursprungliga betydelsen av att banta är alltså att skippa kolhydraterna och äta mer fett.”


Dagens sunda mat är således en form av tillbaka till historien, men på ett lite modernare sätt.
Samtidigt äter vi allt mer ”raffinerad” kost som tillkommit som ett resultat av massproduktion. Matfusk är ett ord som har fått en betydelse för oss i dag. Där har Svenska Dagbladets förträffliga grävande och matkulturjournalist, Mats-Eric Nilsson lämnat viktiga bidrag, länklänk, länk
Hans bok den hemlige kocken har säkert öppnat ögonen på många, länk.
Mat som skapar hälsa har blivit mer än fett eller kolhydrater. Det börjar allt mer bli fråga om en hälsostärkande matkultur. I detta sammanhang ska det bli spännande att följa vad som sker på den expanderande kosttillskottsmarknaden som i allra högsta grad är en del i en hälsostärkande matkultur. Även här finns det både äkta varor och fusk.
Sången till de naturliga råvarorna sjunger gärna bloggen. Sedan är det upp till var och en att välja dem av ”rätt” sort.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar