06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ny opinionsundersökning från SIFO

SIFO/SvD, länk publicerar sin väljarbarometer i dag.

Enligt den får inte de rödgröna egen majoritet. 48,8% av väljarna stödjer dem. Avståndet mellan ”regeringsblocken” är 11,8%.

Som vi tidigare kommenterat är det sammanlagda stödet för moderater och socialdemokrater historiskt lågt, 50,6% enligt SIFO. Andra opinionsinstitut som Demoskop indikerar ännu lägre siffror, länk.

Båda partierna backar. Socialdemokraterna är nu under 30% och mera exakt 29,4%. Moderaterna ligger på 21,2%. Inget av dessa partiers strateger är nöjda. För socialdemokraterna är det mer av en överraskning. Vinden blåser förbi dem. Om trenden håller i sig riskerar man att hamna närmare 25 än 30%. Det försvårar en regeringsbildning med ett miljöparti som ligger mellan 10 och 15%. Just nu på 13%.

Moderaterna ligger 8,86 procentenheter under valresultatet 2010. Nästan en tredjedel av väljarna lämnar partiet, jämfört med valet 2010. Partisekreteraren är i skottgluggen. En del vill peta honom. Propåer lämnas till möjliga ersättare, men ingen verkar vilja ta på sig uppdraget. Kent Persson lär sitta kvar till valet. Efter valet har han inget jobb längre.

Fredrik Reinfeldt har mer avgörandet i egna händer. En strukturerad inte panikartad sväng åt höger kan hjälpa honom. Försvarsfrågan är en nyckelfråga här. Tillbaka till gammal moderat politik skulle hjälpa. Anders Borg är kompetent och omtyckt. Detta val är han däremot ingen valvinnare, även om han inte är en belastning. Partiledningens bild av moderaterna som oövervinneliga fungerar inte. Mycket mera mot bakgrund att den inte är sann. En realistisk världsbild är möjlig att förmedla. Det kan ge effekter.

Så som valrörelsen nu ser ut. Kommer valet bli en fråga om vem väljaren tycker minst dåligt om som statsminister. Inte vem man gillar bäst. Det kommer att öppna upp för negativt kampanjande. En skandal, ofördelaktiga uppgifter om någon av de centrala aktörerna kan rita om terrängen ännu en gång. I vart fall kommer man söka skapa detta. Det är dags att förbereda sig på en ganska smutsig valkampanj.

Detta val är alla andra partiers val än moderaternas och socialdemokraternas. Ryktet om centerns snara död ter sig just nu en smula överdrivet. För centerns del finns det till och med möjligheter att överträffa 2010 års val. Kristdemokraterna behöver däremot sympatirösterna. Frågan är bara om de får dem?

En regering ledd av socialdemokraterna tillsammans med moderaterna ser mer sannolik ut än på länge, även om sannolikheten är ganska låg.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar