07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fredrik Reinfeldt i ”terapisoffan”

Så var det dags för Sveriges Televisions satsning: ”nyfiken på”. Ett nytt sätt att inleda valåret på. Man kan inte säga annat än att det är imponerande att producenten Anne Victorin har fått alla att ställa upp. Detta program borde vara omöjligt att få till. Nu har hon fått till det.

Idén är ny och därför verkar en del journalister kritisera idén, länk. Förmodligen mest av ren avundsjuka.

Förra veckan inledde Jonas Sjöstedt. Samtalet var spännande och både ”terapeut” och ”klient” kändes avspända. En del lite mera utmanande och ifrågasättande frågor kom från terapeuten som gjorde samtalet levande. Man ska dock komma ihåg att det inte är någon terapi som bedrivs. Programmen prövar bara hypotesen om hur mycket barndomen formar en människa.

Denna vecka var det självaste statsministern, Fredrik Reinfeldts tur, länk. Han bjöd på en misslyckad proffskarriär som basketstjärna. Den slutade innan den börjat. Den rolige Fredrik fick också en plats. För den minnesgode är detta ingen nyhet. Fredrik Reinfeldt har med framgång varit med i något humorprogram tidigare.

Nu blev samtalet lite mindre spännande än det tidigare med Jonas Sjöstedt. Sannolikt var ”terapeuten” lite för respektfull mot statsministern. Uppgifter säger dessutom att statsministern fått välja bort känsliga ämnen, länk. Trots bristerna blir samtalet intressant.

En viktig politisk notering är att den tidigare liberalen Fredrik Reinfeldt har som statsminister blivit mer av en konservativ ledare. Förmodligen förvånande för många. Det är i detta ljus vi ska se nya moderaterna och dess färd mot mitten. Enbart så navigerar en äkta konservativ rörelse och person. De som är bäst att bevara välfärdssamhället är inte socialdemokrater eller vänstern. De är paradoxalt nog de konservativa.

Medan samtal pågår hos terapeuten publiceras opinionsundersökningar. De två viktigaste skillnaderna jämfört med förra valet är Sverigedemokraternas stora attraktionskraft och att andelen osökta väljare är högt. Skillnaderna mellan blocken i januari 2014 och januari 2010 är närmast försumbara, länk. I SIFOs januariundersökning 2014 jämfört med december 2013 talar vi om en ökning från 10,9% till 14,3%. Här talar vi om Sveriges i sanning största parti, soffliggarna. Frågan är hur partierna kommer att lyckas mobilisera?

En mera humoristisk Fredrik Reinfeldt skulle kunna vara ett av svaren.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar