07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

En moderat kan gärna vara blå, men aldrig vit i ansiktet

Hänt i Värmdö

Den slutna, men enligt egen utsago effektiva Gustavsbergsgruppen hade möte(n) i förra veckan. Gruppen är organiserad som ett utskott under kommunstyrelsen. Ansvarig tjänsteman för gruppen är den numera tidigare kommundirektören Magnus Hedenfalk.
Ordförande för gruppen är moderaten Peter ”Farbror Frej” Frej.
Som så ofta i kommunens historia undrade man var några papper tagit vägen.
Denna gången gällde det en mindre förändring i detaljplanen för den fastighet på Mariagatan som kommunen sålt till Riksbyggen.
För lite drygt ett halvt år sedan var den lilla förändringen i planen klar på pappret. Det var bara ett problem. Ingen hade fattat något beslut om att det skulle gälla. I stället ville man från en eller flera tjänstemän inom samhällsplaneringskontoret göra en större förändring av planen. Denna stora förändring ville ingen ha. Allra minst den numera inte så nyblivna fastighetsägaren Riksbyggen.
Den planförändring som alla utom möjligen tjänstemannen/männen på samhällsbyggnadskontoret vill ha låg i en byrålåda. Markägaren Riksbyggens humör hade gått från irriterad till ilsken och låg numera på nivån helförbannad. Man var beredd att sälja sin markbit med förlust om inget skedde.
Bara några få kände till detta allvarliga läge.
Ingen, utom möjligen ”Farbror Frej” och planchefen Mats Hellberg visste om att det som skulle ha skett långt tidigare, inte alls hade skett. När ”Farbror Frej” fick frågan om varför det enkla inte hade skett svarade han kort: ”att det var alldeles för komplicerat att svara på”. Frågan ställdes på det möte som var tänkt som det enda mötet i förra veckan med Gustavsbergsgruppen.
Som nykläckta journalister Tv2 journalister stirrade man på ”Farbror Frej”.
Att en moderat blir blå i ansiktet kan tyckas både hälsosamt och klädsamt. När däremot en moderat blir vit i ansiktet och dessutom under en längre tid tappar talförmågan är det mindre klädsamt. Det var vad som hände på mötet.
En ledamot med i vart fall tidigare kommunistiska sympatier beskriver situationen som om: ”alla utom en blev helförbannad och han hade vett att vara tyst”. Några förklaringar eller bortförklaringar hade inte hjälpt, menar vänsterpartisten. En tidigare bankdirektör med medlemskap i folkpartiet vill inte hålla med om att han var helförbannad på mötet. I stället säger han sig blivit ”djupt besviken”.
Nu var goda råd dyra. Man försökte få fram den ansvarige tjänstemannen, som i just detta fall ansågs oansvarig.
Han berättade om förslaget på ett extrainsatt möte morgonen därpå. Det sägs att oppositionskommunalrådet hade gäspat sig hela vägen till mötet för att där vara mer än klarvaken. På detta möte beslutades att nu skynda på den lilla ändring som alla velat ha utom möjligen några få. Om inte beslutet fattas snabbt kan kommunen förlora stort i anseende och även i pengar.
Frågan många ställer sig är hur lång tid ett papper tar för att nå från planchefen till ordföranden för samhällsbyggnadsnämnden till ordföranden i Gustavsbergsgruppen och tillbaka. Då ska man veta att de båda ordföranden är en och samma person.
För det är väl inte så att någon inte ville att det enkla skulle bli verklighet?
Bloggen säger: illa hanterat. Vårdslöshet med skattebetalarnas pengar.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar