04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Om att sila mygg och svälja kameler eller vilken djävla sandlåda

Hänt i Värmdö
Tidningen Mitti har ett ”scoop” om Värmdös oppositionskommunalråd, Lars Bryntesson, län.
I tidningen uppträder den ständigt tjänstgörande, i vart fall enligt anställningsavtalet kanslichefen och biträdande kommundirektören, Maria Larsson Ajne som ”avslöjare” av detta.

Bloggen vet att berätta hur det verkligen gick till. Enligt vad källor till bloggen uppger var uppdragsgivarna för denna granskning kommunstyrelsens ordförande Lars Erik ”Nallen” Alversjö och kommunalrådet, ”finansministern” Anders Bergman.  Till sin hjälp hade man enligt samma uppgiftslämnare haft moderaternas politiske sekreterare i Värmdö, Johan Hedberg. Denne Hedberg är känd för att använda negativa kampanjmetoder på gränsen till det etiskt acceptabla. Tidningen Expressen avslöjade ett av Hedbergs initiativ, Varma Sverige inför 2010 års val, länk. Hedberg stängde ned siten och därefter var det ”locket på”.

”Nallen” och ”Ankan””beställde” fram samtliga Bryntessons reseräkningar under fem år. Samtliga reseräkningar utom en är godkända och attesterade av kommunens egen förvaltning. Följaktligen är det inte mycket att gör åt dessa. Möjligen kan någon tjänsteman handlagt dessa felaktigt. Den senaste reseräkning är enligt Bryntesson själv behäftad med ett fel på 746 kronor som han begärt för mycket avseende andra halvåret 2011.

Idén verkar vara att visa på ”slösaktigheten” hos Bryntesson för att leda bort uppmärksamheten från herrarnas egna bristande resultat. Vad vi talar om i sammanhanget är resekostnader på cirka 2.900 kronor per månad under fem år. De felaktiga utbetalningarna kan röra sig om cirka 120-130 kronor per månad.

Vad som inte framkommer i artikeln är att herrarna Bergman och Alversjö också har rest på kommunens bekostnad. De har nämligen fått använda sig av de bilar som finns i kommunen ”bilpool”.
Om det finns något formell beslut på detta har inte bloggen kunnat utröna. Inte heller varför enbart de styrande i Värmdö kommun fått information om denna möjlighet.

Bloggen ser fram emot att den ”ständigt tjänstgörande” fru Larsson Anje nu på samma herrars uppdrag  utreder om i vilken omfattning ”bilpoolen använts” av andra kommunalråd. Utredningen bör särkilt belysa om användningen skulle resulterat i förmånsvärde för fri bil och dokumentation i övrigt kring användningen.

En reflektion från bloggen är om inte Alversjö och Bergman i stället skulle ägna sig åt att prestera resultat. Då skulle man slippa sandlådegräl som dessa. 746 kronor är bevisligen allt för små pengar att jaga när kommunen måste sänka skatter och förbättra servicen. Här talar vi om hundratals miljoner i omfördelning.

För det är väl aldrig så att man fastnat i att sila mygg och svälja kameler?

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar