04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

The Economist synar svensk invandringspolitik

Den ansedda tidningen the Economist gör en analys av nordisk och framförallt Svensk invandringspolitik i en artikel kallad ”the ins and the outs” , länk.

Artikeln som är kritisk mot svensk invandringspolitik konstaterar i ett avsnitt att: ”Mass immigration is posing serious problems for the region. For the Nordic countries to be able to afford their welfare states they need to have 80% of their adults in the workforce, but labour-force participation among non-European immigrants is much lower than that. In Sweden only 51% of non-Europeans have a job, compared with over 84% of native Swedes. The Nordic countries need to persuade their citizens that they are getting a good return on their taxes, but mass immigration is creating a class of people who are permanently dependent on the state.”

I klartext menar the Economist: att en förutsättning för att den nuvarande politiken ska fungera är de grupper som invandrar till Sverige till minst 80% måste ha arbete. I dag är denna siffra 51%. Tyvärr ser vi inte att politikerna på allvar adresserar denna fråga och presenterar en plan för hur man ska komma tillrätta med detta.

The Economist formulerar några av de centrala utmaningarna i samhällsdebatten kring invandring och flyktingpolitik så här:

  • Is it more progressive to open the door to refugees and risk overextending the welfare state, or to close the door and leave them to languish in danger zones?
  • Is it more enlightened to impose secular values on devout Muslims or to dilute liberal values in the name of multiculturalism?

Tidningen menar närmast att samhället inte lyckats formulera några bra svar på dessa frågor. Än mindre diskutera dem.

Vad tidningen på ett förtjänstfullt sätt gör är också att man pekar på miljonprogrammet och hur det påverkar på invandrarna. I artikeln säger man: ”Immigrants are so closely associated with the Million Programme, and hence with public housing, that the Gringo, a Stockholm newspaper for immigrants, calls them Miljonsvenskar, or “Million Swedes”

Tthe Economist pekar på att liberala tankar är på defensiven i Norden.

Det börjar bli dags för de etablerade partierna att diskutera de svåra frågorna kring invandring och flyktingar. Då räcker det inte bara med att som socialdemokraterna verkar fundera på att avskaffa integrationsministerposten, länk. Det krävs mer. I annat fall är det högst sannolikt att partier som Sverigedemokraterna inte bara får 10% av rösterna. Det kan till och med bli uppåt 15%, om inte de etablerade partierna vågar diskutera de svåra frågorna.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar