06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Bättre i Värmdö enligt tidningen Fokus

Värmdö kommun klättrar i tidningen fokus kommunranking, länk, länk.  2012 hade kommunen plats 77 och nu klättrar man till plats 50. Det är 27 placeringar.

Att ranka kommuner och deras verksamhet är kontroversiellt och i dag går forskarna, Gissur O Erlingsson och Anders Sundell till storms mot denna typ av klassificering, länk. Forskarna skriver i ett blogginlägg, länk: ”Som kommunpolitiker, kommunchef och näringslivsutvecklare gör man sålunda klokt i att ha ett sunt skeptiskt förhållningssätt till rankningen: ta till sig sådant som i allra högsta grad kan vara relevant och påverkbart (t.ex. att hitta goda former för dialog med de lokala företagen; att förvaltningarnas tjänstemän kanske försöker vara mer lyhörda, mer stringenta, ha tydliga regelverk och definitivt vara opartiska), och ha en klar idé över vad man inte anser vara lika viktigt i själva indexkonstruktionen. Sålunda – inte stirra sig allt för blind på hastiga rörelser uppåt eller nedåt i listan.” Tidningen Fokus bemöter kritiken i ett annat debattinlägg i DN, länk.

Ranking av kommuners verksamhet fyller i vart fall ett syfte. Det mäter tendenser. För medborgare är detta intressant information. På så sätt fyller listor och rankingskalor en viktig funktion.

Värmdö kommun ligger därmed enligt tidningen Fokus bättre till än kommuner i Stockholms län som: Sundbyberg på plats 88 (122), Haninge 121 (172), Norrtälje 129 (193), Huddinge 155 (101), Uppland Bro 186 (159), Sigtuna 200 (161), Upplands Väsby 206 (151) och Södertälje 242 (288)

Tio i topp listan för Sverige ser ut så här:

1. Solna (22)

2. Nacka (16)

3. Lidingö (13)

4. Lund (3)

5. Danderyd (5)

6. Umeå (329

7. Stockholm (54)

8. Öckerö (9)

9. Gnosjö (4)

10. Sollentuna (6)

Fotnot: Siffror inom parentes avser år 2012

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar