04262024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ett nytt parti håller på att bildas i Värmdö

Jag har tagit initiativet och håller på att bilda ett nytt parti av följande anledningar:

Enligt många undersökningar är så mycket som tjugo till trettio procent av väljarkåren som har  stort missnöje med etablerade politiska partier och politiker.
Det finns även ett stort demokratigap mellan väljare och förtroendevalda. Och det finns inte heller alternativ till etablerade partier som skyddar sina egna intressen istället för att förträda väljarna. Partier som blivit omoderna i dagens samhälle och är en rest från hundraåriga folkrörelser som slutat existera. Vi har nu ett nytt samhälle som ställer nya krav på demokratin än folkrörelserna hade för hundra år sedan då man lyckades få igenom allmän rösträtt för både kvinnor och män.Därför behöver demokratin förnyas.

De många folkinitiativen visar på folkligt misstroende hur demokratin fungerar. Och det jäser mycket mer under ytan i folklagren än antalet folkinitiativ som som redan passerat tio procent av landets kommuner.  Folkinitiativet i Göteborg förskräcker där partierna inkompetensförklarar sina väljare gång på gång. Inte bar i Göteborg utan även runt om i landet. Låt oss hoppas att samma sak inte sker med Värmdös folkinitiativ.

Det finns en utbredd vanmakt bland väljarna där politiker har personliga maktambitioner som betyder mer än att företräda väljarna som förtroendevalda. Att vara förtroendevald har blivit ett yrke med många personliga förmåner som vida överstiger om de förtroendevalda haft vanligt jobb med egna meriter. Och dessa förmåner är på skattebetalarnas bekostnad där personliga vänskapsband, partilojaliteter och blockpolitik går före uppgiften att vara väljarnas förtroendevalda. Men det riktigt allvarliga allvarliga är att de förtroendevalda inte vill lyssna på sina väljare, där medborgardialoger endast fungerar som ett slags alibi för hur besluten egentligen fattas i partierna. Väljarna har sedan små chanser att påverka. Väljarna måste involveras mycket tidigare i beslutsprocesser än vad som sker nu.

När jag hör ”vi är stolta över”… eller ….”Det är ett historiskt ögonblick”… får mitt blod att frysa till is. Det är som ett eko från despoter från totalitära regimer som försöker manipulera och rättfärdiga dåliga beslut, mot männikors vilja. Som ett eko från forna Sovjetunionen eller andra diktaturer. Det är maktspråk i sin prydo. Ett maktspråk som ofta används av Värmdös politiker för att skapa entusisam bland sina egna partikamrater eller block.

Jag har även som åhörare i kommunfullmäktige och styrelserna i nämnder upplevt maktarrogans och vänskapskorruption flera gånger om. Det är inte värdigt demokratin och väljarnas förtroende. Och jag är tyvärr inte ensam om att uppleva detta. Därför finns det en alldeles för stor andel osäkra och missnöjda väljare som förlorat tron på att kunna påverka politiska beslut och vanmakten är utbredd. Antingen det gäller folkinitiativ eller att bränna bilar. Och det är en fara för demokratin.
Och det är betecknande att jag i dialog med en politiker kallats för demokratiaktivist. Kanske för att förminska mig med maktspråk. Men jag är stolt över att vara demokratiaktivist numera. Och det får mig att undra viken sida politiker står när de nämner mig som demokratiaktivist? Har argumenten tagit slut? Jag är bara engagerad samhällsmedborgare som vill att politiker ska göra sitt uppgift – att företräda sina väljare. Och jag vågar ifrågasätta dessa politiker och deras politik. I stäälet för at lyssna på busdkapet vill man skjuta budbäraren.

Därför tar tar jag initiativet och bildar ett nytt parti. Ett parti som ska förstärka deltagardemokratin i Sverige och i Värmdö kommun. Ett parti där väljarna ska kunna påverka beslut under mandatperioderna, mellan val. Nu är Partiet under bildande och arbetsnamnet är Äkta Demokrati. Tills vidare har jag valt solrosen som partiblomma som står för förnuft, framgång och storsinthet på blomsterspråket.

Hans Jangeby

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar