05042024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Den tysta majoriteten

Att styra är alltid otacksamt. Få kommer på eget bevåg att upptäcka de eventuella förtjänster en styrande koalition har. Än mindre det eventuellt goda man gör. Det dåliga däremot hittar alltid en mottagare. Detta gäller alla politiska plan och i Sverige såväl som i utlandet.

Därför mobiliserar de styrande som vill nå ut media på olika sätt. Man vill ju i de flesta fall berätta sin historia. En kombination av tystnad och vältalighet, ofta med ett inslag av att berätta den goda historien är en framgångsformel. Mer av vältalighet och goda historier präglar västerländska demokratier. Ju mer av diktatur och autokrati dess mer av tystnad i mixen. Detta gäller oftast, men inte alltid.

Pennan har alltid makt. Att skriva och berätta blir ganska ofta rätt. Den som gör det och vänder sig till media får vara beredd att bli refuserad någon gång. Den som aldrig skickar in ett inlägg blir inte ens refuserad. Den blir tyst i stället. Då hjälper det inte att på kammar klaga över att ingen ser vad man gör.

Så det gäller också för styrande att sälja sin historia. Media sväljer inte allt. I vart fall inte i västerländska demokratier. En kombination av traditionella medier och sociala medier har blivit en framgångsformel. Presidenter som Barack Obama har visat att det fungerar. I Sverige är sannolikt Carl Bildt den som är bäst på att berätta sin historia. Framgångsfaktorn bygger till inte så liten del på sociala medier. Närmast bara detta faktum har gjort Bildt  till en internetauktoritet, länk.

Samvaron med media kräver envishet. Media kommer inte att förmedla allt de styrande vill berätta. Då är sociala medier närmast oöverträffat. Där får den som vill alltid komma till tals. I vart fall i den egna sociala kiosken.

Två olika förhållningssätt representerar de styrande i Nacka och Värmdö. Kommunerna gränsar som bekant till varandra och har många likheter. Må så vara att Nacka är betydligt större. Det styrande kommunalrådet Mats Gerdau i Nacka berättar sin historia. Den är framförallt politisk, men ibland gränsande till privat. Han är medvetet frekvent. Det är ingen hemlighet att den styrande politiker som talar för sällan från sin plattformar hittar ingen. Det vet Nackas kommunalråd. Medierna kritiserar honom ibland, länk men ganska ofta får han berätta sin historia. Detta är ett kommunalråd som syns och hörs, trots att han kanske inte hörs mest, länk.

I Värmdö förhåller det sig på motsatt sätt. En debattartikel som ska skrivas av de styrande tar lång tid att producera. I de flesta fall stannar det vid just en tanke. Om den mot förmodan skulle skrivas är den oftast så avrundad i kanterna att den blir närmast ointressant.

Om man gör något bra, vilket man gör ibland tar man inte chansen. I stället är den någon annan som tar den. Det är tyst från Värmdös styrande. Inte ens när man erbjuds medialt utrymme tar man den chansen, oftast en kommundirektör eller ledande tjänsteman. Inte många vet vem Monica Pettersson är. Än färre vet vad hon gjort för bra saker. Hon är tyst i stället.

Man undrar vem strategi som är bäst, Gerdaus eller Petterssons?

-Valet lär visa det.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar