04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Europavalet i Värmdö – stolpe ut eller in?

Att det pågår val till Europarlamentet  är inget som gör väsen av sig. I Värmdö kommun ger valkampen ett avtryck. Det gäller om moderaternas valkampanj är stolpe ut eller stolpe in, länk.

Bakgrunden är att affischering under val kräver polistillstånd. För att underlätta  det formella blir partierna överens om en sak. Bara ett parti söker tillstånd och då för alla. Man alternerar de olika partierna att söka tillståndet. Denna gång var socialdemokraterna ansvariga. Man fick tillstånd, men fortfarande får man inte bryta mot de lokala ordningsföreskrifterna och då framförallt § 10 i dessa. Reglerna har faktiskt fastställts av politikerna själva. Placeringen av valaffisch får aldrig sättas upp så att den är trafikfarlig.

Om man placerar en lampa på en stolpe någon meter från en väg för att den ska lysa upp vägen kallas oftast för en lyktstolpe. Den som passerar på vägen under stolpens ljus blir inte som en del tror upplyst.  I stället blir man belyst.

Vad saken nu gällde var om de som i de flesta fall placerat affischer på stolparna är upplysta, stolpskott eller bara stolpar omkring i sin egen värld? Nu visar det sig kommunens egen tjänsteman på området Lars Öberg anser att en valaffisch på en stolpe är stople ut. Därför stolpar nu kommunala tjänstemän ut rensar stolparna på medborgarnas bekostnad, från just affischer. Om moderaternas kampanjgeneral Deshira Flankör bara susat förbi stolparna eller inte hade någon susning om att det framförallt moderaterna gjort var olagligt har vi ingen aning om.

Däremot vet vi en sak. Ingen har blivit klokare i frågan om vilket parti man ska lägga sin röst på i Europavalet. I vart fall inte i Värmdö.  De två partierna som ligger närmast varandra i Europavalet, åsiktsmässigt, moderaterna och socialdemokraterna pissar nu revir. Man får hoppas att detta inte sker på en stolpe. Då är det ett nytt brott mot de lokala ordningsföreskrifterna.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar