04162024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Allians styr Värmdö i stället för koalition

Värmdö kommun har fått ett nytt politiskt styre. Det blir en Allians efter förebild på riksplanet. Skälet till att man valde detta i stället för att fortsätta i koalition med miljöpartiet var mycket relaterat till miljöpartiets, Maxisternas hårt slående politiker Max Ljungberg. I kommunhuset talar man om Ljungbergs exit med orden ”Älskad av sig själv och saknad av ganska få”. Samarbetsproblem, hot och koleriskt beteende är epitet som kommer upp i samband med namnet Ljungberg från både politiker och tjänstemän. Att Ljungberg själv räknat med att bli heltidspolitiker och enligt ryktet begärt tjänstledighet redan uppammar en del skadeglädje.

Vid en presskonferens där Mårtenssons meningar inte var inbjuden berättade Alliansen vad många redan visste. Samtidigt berättade man heller inte om helheten. Vad man heller inte berättade var att folkpartiets chefsförhandlare Anders ”Ankan” Bergman har drivit förhandlingar på olika håll. Någon har menat att han drivit orent spel. Bergman har länge hållit dörren på glänt för att samarbeta med socialdemokraterna. Senaste förhandlingsrundan med socialdemokraterna höll han strax innan moderaterna skulle diskuterar slutuppgörelsen. De egna partimedlemmarna i folkpartiet har dock varit tydliga. De vill ha en Allians.

Värmdö kommer att ledas av den  nuvarande kommunstyrelseordföranden Monica Pettersson. Vid sin sida kommer hon att ha ett nytt kommunalråd, Marie Bladholm (kommunfullmäktiges  snart tidigare ordförande). Sannolikt blir Anders Gullander från folkpartiet det tredje kommunalrådet. Totalt blir de tre majoritetskommunalråd som delar på 2,5 tjänst.

Ordförandeposterna kommer moderaterna i allt väsentligt att besätta. Ordförande i arbetsmarknadsnämnden blir dock en centerpartist och ordförande i vård- och omsorgsstyrelsen blir en kristdemokrat. Folkpartiet kommer att leda kultur- och fritidsnämnden och inneha ordförandeskapet i kommunens koncernstyrelse. Det senare uppdraget kommer med största sannolikhet att besättas av folkpartiets avgående kommunalråd Anders ”Ankan” Bergman. Någon karriär för honom blev det inte i landstinget nämligen.

Med 26 mandat av kommunfullmäktiges totalt 51 styr nu en Allians. Lite oklokt verkar det vara att småpartierna inte fått kommunalrådsresurser. Det kan på sikt bli ett problem när det gäller lojaliteten.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar