05032024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Så lite får Värmdö kommun när man säljer

Värmdö kommun planerar som Mårtenssons meningar rapporterat om att sälja 49% av aktierna i Värmdö Bostäder AB, länk. Köpeskillingen på 1, 045 miljarder är beräknad på skuldfri basis. Det gör att kommunen får cirka 700 miljoner kronor i köpeskilling innan ytterliga avdrag enligt avtalet ska göras.

Eftersom Värmdö kommun förbundit sig att tillsammans med Rikshem bygga 500 lägenheter kommer detta att innebära att ytterligare 450-500 miljoner  ianspråktas av kommunen pengar. Sist och slutligen kommer det krävas mellan 150-200 miljoner i upprustning, varav bolaget själv har 50 miljoner kronor. Det innebär att Värmdö kommun sitter kvar med cirka 50-100 miljoner. Om man bygger fler lägenheter  blir resultatet större lånebelastning. I vart fall med den affärsstruktur man valt.

Finansieringen av Värmdö Bostäder har skött genom att kommunen har gått i borgen för skulderna i bolaget. Detta system för man nu vidare. För kommunala bostadsbolag ett numera ganska ovanligt system. I stället skulle man kunnat låta bolaget Värmdö Bostäder låna på egna meriter. Kostnaden skulle bli marginellt högre, men minska den kommunala risken.

Som Mårtenssons meningar tidigare skrivit om är själva strukturen på affären olycklig för ägarna, skattebetalarna. Utgångsläget är att man för en påstådd politisk samsyn låter skattebetalarna förlora mellan 300-500 miljoner kronor. Till detta kommer att kommunen faktiskt ökar sin risk och upplåning.

Själva iden med affären var att Värmdö kommun skulle minska sina skulder. Genom affären ökar de i stället.

Mårtenssons meningar har förgäves sökt den ansvarige politikern Anders ”Ankan” Bergman, som är ordförande i kommunens ägarbolag, som i dag äger 100% av aktierna i bolaget för en kommentat, men utan resultat. Bergman meddelar att han är upptagen och ”vill inte bli upprörd” genom en intervju.

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar