04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

KD stämman: vinnare och förlorare

Kristdemokraternas stämma i helgen har varit ett av partiets mera välbevakade medialt. Dessutom en av de få som på allvar betytt något för svensk politik. Vilka kan dra sig tillbaka som vinnare och vilka är förlorarna efter stämman?

En av de stora vinnarna är EU parlamentarikern och den före detta journalisten Lars Adaktusson. Han har blivit fullblodspolitiker och verkar ha en allt större supporterkrets i partiet. På stämman visade han det med all önskvärd tydlighet. Adaktusson var bland dem som ville skrota DÖ. Om inte Ebba Busch Thor klarar sig kvar som partiledare utanför riksdagen kommer han att, i vart fall nu efter stämman att vara ett tungt partiledarämne. Adaktusson är en vinnare

Sara Skyttedal, ungdomsförbundets ordförande  debatterade skickligt mot DÖ, bland annat. Hon lämnar stämman stärkt. En plats i partistyrelsen har hon redan i kraft av ordförandeskapet i ungdomsförbundet. Snart har hon den av egen kraft. (Skyttedal efterträdde Ebba Busch Thor som vice ordförande i ungdomsförbundet 2011. Skyttedal blev ordförande där 2013). En riksdagsplats lär också ligga inom räckhåll efter nästa val, när det nu hålls. Givet att partiet kommer in i riksdagen. Skyttedal är en given vinnare efter stämman.

Göran Hägglund, var på stämman. Humöret var inte på topp. Sur som ättika beskriver någon honom som. Han och Fredrik Reinfeldt var DÖs arkitekter tillsammans med socialdemokraterna. Nu finns inte längre DÖ. Partiets politik drivs också i en konservativ riktning som inte ligger i linje med den förre ledarens politk. Hägglund är en av förlorarna.

Ebba Busch Thor skulle kunna göra en Annie Lööf. Slå från botten och bli en stjärna. Ännu så länge saknar hon en del egenskaper för att kunna göra detta. Mediahanteringen av DÖ frågan på stämman ger dock högsta betyg. Däremot lämnade hanteringen av de egna medlemmarna på stämman en del övrigt att önska. En del stämmodelegater menar att hon går försvagad från stämman. Frågan är om hon har samma kunskap om att vara i en folkrörelse som Lööf har? Ett nyval skulle snabbt flytta in Busch Thor i riksdagen. För henne och partiet skulle detta vara en stor fördel. Om Busch Thor lämnar stämman som vinnare eller förlorare är oklart.

Kristdemokraterna som parti visade mod. I dag har partiet hjältestatus i en del borgerliga kretsar. Man dödade DÖ. En del borgerliga sympatisörer kan tänkas rösta på kristdemokraterna i stället för moderaterna nu. Även en del sverigedemokrater skulle efter stämman kunna tänkas rösta på partiet. Effekten av stämman klingar av snabbt av. Ett nyval inom kort tid skulle gynna partiet bäst. Partiet är en vinnare efter stämman. Hur stor vinnare är svårt att uppskatta.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar