04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

En statsmannamässig statsminister anländer

I dag onsdag är det moderaternas dag i Almedalen. Huvudpersonen själv statsministern var inte på Gotland på morgonen. Han gör ett statsmannamässigt, länk och kort nedslag på ön. Natten tillbringas i Stockholm.

Fredrik Reinfeldt har under sin regeringstid varit ganska otillgänglig. Någon skulle kalla honom för distanserad. Han är inte en folklig statsminister, snarare en kompetent sådan. I framgångstid har Fredrik Reinfeldts strategi fungerat utmärkt. Frågan är om den fungerar lika bra när statsministern utmanas från allt fler håll, länk?

Utmaningen för Reinfeldt är att inte bli lika utmanande distanserad som Göran Persson var under sina sista två år som statsminister. Reinfeldt har potentialen att charma en nation, det börjar snart bli dags att plocka fram den egenskapen.

Självklart vill inte statsministern lätta på förlåten allt för mycket inför valbudgeten, länk när han anländer till Gotland. Där gäller det att komma med nyheterna så sent som möjligt. Dessutom har statsministern säkert insikten, som han inte delar att hösten kan bli fylld av kaos för både EU och Euro. I det läget är det oklokt att lova något.

En fråga som är utmanande för statsministern är försvaret. Medan socialdemokraterna blir både mera Nato vänliga och försvarsvänliga är moderaterna de som håller emot, länk. De uppmärksammade bristerna i beredskapen är ett problem för det parti som tidigare var det mest försvarsvänliga. Numera tävlar folkpartiet och kristdemokraterna och vem som satsar mest på försvaret. Skyddet av Gotland är en fråga där statsministern kommer att få ge med sig. Gotland kommer att bli bättre skyddat än i dag.

Statsministern och Fredrik Reinfeldts utmaning är att öka satsningarna på försvaret utan att tappa ansiktet, länk. Det får inte framstå som om statsministern inte är den som styr.

Talet i kväll kommer sannolikt mest handla om Reinfeldts paradgren, jobben. Det krävs några fler svar på andra områden för att talet ska bli en framgång.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar