06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Opinionsundersökningar: SIFO för februari

Att moderaterna kommer att göra ett sämre val i höst än 2010 står nog klart för de flesta. Frågan är mer hur det kommer att gestalta sig? 22-23% är katastrof och 1 eller 2% är en tillbakagång. Socialdemokraterna kommer att göra ett bättre val. I deras fall är det mer fråga om en framgång eller succé.

Centerpartiet är i kris hur det än går. Den är inte över. Krisen är pågående. Den stora frågan är vem som ska rösta på partiet? Partiet är inte både och inte ens antingen eller. Det är mitt emellan. Det blev inte ett tydligt liberalt parti. Inte heller är man landsbygdens parti. Man är nästan attraktiv för båda grupper, men det räcker inte. Partiet som sådant lär överleva att inte sitta i riksdagen. En tankesmedja med en rejäl påse pengar. Måhända har partiet större  möjlighet att påverka utanför riksdagen än i den. Frågan om man når precis över 4% i valet eller under suddar inte ut krisstämpeln.

Vänsterpartiet har blivit ett framgångsrikt en-fråge parti. Inga vinster i välfärden fungerar.

Folkpartiet och kristdemokraterna är just nu i medieskugga. Folkpartiet är i väntan på något nytt och någon ny partiledare. Kristdemokraterna har en ledare på övertid och med kniven på strupen. Livet för kristdemokraterna är precis som vanligt.

Miljöpartiet är tröttare än på länge. Lyckas inte fånga frågan som gör att man lyfter. Fokus verkar mera vara hur partiet ska få vara med i en regering. Det kan bli så att det kvittar vilken, bara man får vara med och bara den inte kräver ett stöd av Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna kommer minst att fördubblas i riksdagen, kanske mer. Utmaningen blir mer för de andra partierna. Hu ska man hantera ett parti som har 10%, 12%, 15% eller större andel av väljarna?

Det är i detta perspektiv vi ska se dagens SIFO undersökning, som publiceras av SvD, länk, länk, länk. En sak är säker: siffrorna för februari blir inte valresultat. En annan sak är också säker. Efter valresultatet i september blir det mycket mer turbulens än vanligt. Det blir till och med stökigt kring Sveriges riksdag och dess parlamentariker. Regeringsförhandlingarna, vem som är för dem blir inte lätta.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar