04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Personröster som avgör i EU valet?

Dagen efter Europaparlamentsvalet börjar omräkningen av rösterna hos länsstyrelserna. Denna omräkning beräknas pågå till den 28 maj. Vid omräkningen räknas även personrösterna.

I några fall är det inte spännande. Att Lars Adaktusson blir Europaparlamentariker står klart. Marit Paulsson behöver heller inte känna oro. Många andra är också ohotade

Bland centerkandidaterna verkar det som om den sittande parlamentarikern får stanna hemma. I stället leder Fredrick Federley. Med 14,7% personröster just nu mot Kent Johanssons 11,12% verkar läget ganska klart. Även om bara 386 av 6227 valdistrikt är räknade.

Hos moderaterna är det Anna Maria Corazza Bildt som tagit ledningen i kryssningskampen. Gunnar Hökmark ligger på andra plats. Båda lär komma in i parlamentet.

Hos socialdemokraterna pågår en strid på kniven mellan Alexander Gabelic och Ellinor Eriksson om kryssen. Samtidigt betyder dessa inget för utgången eftersom det krävs 5% av rösterna som partiet fått. Mellan Gabelic och Eriksson är det sista decimalen efter 2,3% som kampen gäller. Om socialdemokraterna får 6 mandat kommer nog Gabelic in i Europaparlamentet.

När det gäller Federley så tillhör han den liberala falangen inom centerpartiet. Om han kryssas till till Europaparlamentet seglar han upp som en tung kandidat till att efterträda Annie Lööf som partiledare för centern. Dessutom verkar det som om den liberala falangen inom partiet återtagit ledarskapet i partiet. En ganska otippad utveckling

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar