07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fildelning: Över hälften av alla unga borde finkas in

40% av alla Svenskar är vaneförbrytare om man får tro en undersökning som är publicerad av undersökningsföretaget Mediavision, länk. Hela 60% av de unga erkänner att de är det.


Problemet är att de inte upplever sig vara förbrytare. Enligt undersökningsföretaget MMS ser det ut så här, länk: ”Andelen som anser att det är stöld att ladda ned upphovsrättsskyddat material från Internet har till och med minskat från 38 % våren 2008 till 30 % i årets mätning. Bland männen mellan 16-25 år är det nu bara en av fem som anser att illegal nedladdning är stöld, en minskning från 28 % 2008.” Därigenom blir problemet inte deras utan samhällets.


Överheten stiftar lagar som inte har legitimitet hos befolkningen. Vi talar alltså om ett demokratiskt systemfel. En liten del påtryckare lyckas leda den lagstiftande församlingen till lagar som saknar folkligt stöd. Hur man lyckas med detta vore intressant att undersöka.


Det vi talar om är naturligtvis fildelning och effekterna av IPRED-lagen.

Från antipiratbyrån är signalerna motstridiga. En undersökning man refererar till därifrån talar, länk om minskad fildelning. Samtidigt säger samma rapport: ”– När vi jämför hösten 2009 med motsvarande period 2008 ser vi att konsumtionsminskningen från i våras består” . Något senare fortsätter man: ”– Nedladdning är oerhört komplext. Mycket nedladdning uppstår på grund av att folk inte vill vänta på att filmer och serier ska bli tillgängliga på den svenska marknaden eller att filmerna inte längre finns tillgängliga i hyrfilmsbutiken. ”. Henrik Pontén är inte nöjd. Han vill skärpa IPRED-lagen.

Idén är att kriminalisera fler Svenskar och den vägen tjäna pengar på rättsprocesser. Det ska ske i stället för att hans huvudmän i IFPI får krav på sig att att utveckla sina tjänster.
Detta är en dålig strategi.

Nu krävs det att politiken ser vart utvecklingen är på väg. Framförallt centerpartiet har en gyllene möjlighet att återställa medborgarnas förtroende för samhällets rättsskiping. Dessutom kan man visa hur modern kreativitet kan omvandlas till arbetstillfällen och ökad BNP.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar