07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Fästning Europa drar upp vindbryggan

Denna artikel är skriven av skribenten och debattören Henrik Alexandersson. Henrik är välkänd för läsarna av Mårtenssons meningar som en debattör med liberala förtecken. Denna artikel är också publicerat på Henrik Alexanderssons blogg länk

Paniken börjar sprida sig.

Nu verkar det som att Tyskland (i vart fall delvis) stänger gränsen. Vilket rimligen innebär att Österrike och Slovenien måste göra samma sak. Snabbt som attan. Vad händer då?

Har någon tänkt på vad som händer om flyktingarna samlas upp i Balkan-länderna? Där är det rörigt och instabilt nog som det är. Vad kan möjligen gå fel? Mer än att vi kan få en katastrof av bibliska proportioner, i grannskapet?

Den processen börjar, typ… just nu.

Man skulle kunna befästa gränsen mot Grekland, så att flyktingarna inte kom längre än så. Men jag är inte helt övertygad om att grekerna är med på den idén. (Tro inte annat än att någon redan har tänkt tanken att använda Greklands prekära ekonomiska läge för att få dem att gå med på att bli EU:s flyktingläger.)

Så det får bli en järnridå från Svarta Havet, ner till Joniska havet och ut i övärlden istället. EU kommer att dra ner rullgardinen mot Turkiet. Ett politiskt instabilt Turkiet, i någon mening med ett inbördeskrig (mot de enda människorna som verkar vettiga i regionen) och en allt mer grubblande muslimsk president. Hm. Det kan bli intressant.

(Tog för övrigt flyktingströmmarna inte fart ungefär samtidigt som Erdogan började bomba PKK? Finns det något samband?)

Och då har vi ändå inte gjort något åt flyktingkatastrofens orsak, nämligen läget i Syrien.

En mordisk diktator. De bindgalna ISIS-styrkorna. Vilka skall vi slåss med respektive mot? Och när vi väl har räknat ut det, då kommer Kina och Ryssland att lägga veto i FN:s säkerhetsråd. Vilket vi, om vi vill göra något åt situationen, tvingas strunta i. Putin (som redan är en enda dålig dag på jobbet ifrån att sätta Europa i brand) kommer att gå bananas. Obama måste kallas hem från golfbanan.

Det djävligaste med allt det här är att det gick att förutse. Det hade gått att förebygga. Om inte våra ledare hade varit så upptagna med att ödelägga friheten och tillväxten i EU.

Det finns faktiskt en alternativ lösning: Om alla EU-länder visade samma generositet som Tyskland och Sverige har visat, då skulle EU kunna släppa in och absorbera i princip varenda flykting. Uppsidan skulle bli att vi slipper ett storkrig. Nedsidan är att det kanske bara skulle bli en magnet för nya flyktingströmmar. Och att Europas befolkning inte känner sig helt bekväm med en sådan lösning. Från Élyséepalatset hörs ett tydligt non. Vilket repeteras av de forna öststaterna. Vilket man kanske inte kan klandra de senare för, om inte annat så för att de fortfarande är unga demokratier med sköra samhälleliga strukturer.

Nej, det finns kanske ingen riktigt bra lösning på det här. Köp konserver.

Henrik Alexandersson

Vad händer nu?

Relaterade artiklar