07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Trots fokus på Sanders – De andra kandidaterna är mest intressanta

En ny debatt. En ny stat. I går var det dags för Charlotte i South Carolina. Denna kväll var det mestadels resten mot Bernie Sanders. Michael Bloomberg kom in i matchen – givetvis kritiserad av de andra. Denna gång med positiva omdömen av förståsigpåarna.

Just nu är det mindre av retorik och mer av matematik som gäller. Matchen är mellan de mera moderata, valbara kandidater mot de icke valbara, dvs Elisabeth Warren och Bernie Sanders. Tillsammans har Sanders och Warren cirka 42% av väljarna bakom sig, om man får tro opinionsundersökningarna.

Tidigare vicepresidenten Joe Biden kommer om inget under inträffar att hoppa av efter lördagens primärval i South Carolina. Han stöds av cirka 17% av väljarna nationellt. Även Buttigieg, med cirka 10% av väljarstödet, lär hoppa av. De andra återstående kandidaterna, Klobuchar, Steyer och Gabbard representerar strax under 10% av väljarna.

Dessa röster tillsammans med Bloombergs väljarstöd representerar en majoritet av väljarna. Givet samling kring Bloomberg nästa vecka och spelplanen ser helt annorlunda ut. Mycket talar för att det är vad vi kommer att se.

Ju senare Elisabeth Warren hoppar av dess starkare kommer Bloombergs position att bli. Splittring på två vänsterkandidater i stället för samling kring en är förklaringen.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna