06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdöpolitiken är inte rolig för moderaterna

Ett av de kommuner i Stockholmsregionen som på pappret skulle vara ett starkt moderatfeste förlorade makten i valet. Det blev socialdemokratiskt styre med stöd av några borgerliga partier. Valet innebar också att kommunen fick ett nytt parti som kom in i kommunfullmäktige. Kommunen fick ett skärgårdsparti. Avhoppare från moderaterna och folkpartiet blev kärnan. Väljarna belönade det nya partiet med ett mandat i kommunfullmäktige.

Man kan fundera över hur en kommun som rimligen borde vara borgerligt styrd inte är det. Sannolikt kan det det förklaras av den tidigare kommunstyrelseordföranden Deshira Flankör. Hon har tydliga egna ambitioner, men kanske inte lika tydliga ambitioner när det gäller den Borgerliga samverkan. Hon trodde sannolikt att en väninna i Centern skulle räcka för att styra. Det gjorde det inte. Väninnan fick trots visst motstånd acceptera att partiet gick i koalition med socialdemokraterna. Flankör har själv försökt att flytta inom kommunen men om det inte finns köpare kan man inte sälja. Därför blev det ingen flytt. Kanske är den misslyckade husförsäljningen lite lik hennes politiska bakslag.

Det stora bråket inom Värmdöpolitiken står inte mellan socialdemokrater och moderater. Det stora bråket hittar man inom moderaterna. Antalet medlemmar har mer än halverats och man slåss öppet i pressen. Självklart är även detta att spela bort en ganska lätt möjlighet att vara styrande. Om partiet ska ha en chans att komma tillbaka till makten krävs nytt ledarskap för moderaterna på Värmdö. Folket inom moderaterna vet detta men man vågar inte riktigt göra slag i saken.

Partiet som växer rejält på Värmdö är Sverigdemokraterna. Man är numera tredje stora parti med sju mandat i kommunfullmäktige. Sannolikt är de framgångar man såg i förra valet bara början. En hel del talar för att Värmdö blir styrt av Sverigedemokraterna med stöd av något borgerligt parti efter nästa val. I vart fall om inte Moderaterna blir ett enat parti som drar åt sanna håll. För det krävs det ett nytt ledarskap.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna