07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Socialdemokraternas strid med muslimer kan avgöra valet

Stefan Löfven och socialdemokraterna har hamnat i rejält blåsväder efter att man först valt in Omar Mustafa och sedan slängt ut honom ur partistyrelsen, länk, länk. Nu visar det dessutom att man gjort det baserat på felaktiga uppgifter, länk.

Man tar strid med muslimerna i Sverige som utgör en folkgrupp på cirka 300- 600.000 personer.  Siffrorna är oklara. Hur många som är röstberättigade är svårt att säga, men det borde röra sig om cirka 25-400.000 personer. En del bedömare talar om att muslimerna i Sverige snart kommer att uppgå till cirka 10% av befolkningen.  Även detta är oklart.

Socialdemokraterna tar nu strid med denna grupp.  Cirka två tredjedelar av muslimerna i Sverige har hittills röstat på socialdemokraterna. 75% av dessa röstar rödgrönt. Genom att ta strid med denna grupp minskar sitt väljarunderlag. Marginalerna är små, så denna strid kan bli avgörande för valresultatet.

Huvuddelen av muslimerna i Sverige verkar precis som de kristna vara sekulariserade. Man talar om att 110-130.00 är besökare av moskéer i Sverige.

Med den polarisering vi får av den politiska debatten i Sverige kan resultat bli att den bildas ett politiskt parti som har en tydlig muslimsk förankring. På samma sätt som kristdemokraterna har en tydligt kristen förankring. I Danmark har man redan ett sådant parti.

En nytt muslimskt parti skulle ytterligare komplicera bilden inför 2014 års val.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar